În luna mai a acestui an a fost finalizată staţia de tratare a apei potabile de la Ştefăneşti iar în urmă cu aproximativ două săptămâni s-a făcut recepţia unei alte investiţii foarte importante, de care vor beneficia zeci de mii de oameni. Este vorba de conducta de aducţiune de la staţia de tratare a apei Ştefăneşti şi până la Săveni.
Reprezentanţii Nova Apaserv spun că este cea mai mare aducţiune realizată în ultimii ani în România.
“Staţia de tratare apă potabilă este recepţionată şi am ieşit din perioada de granţie. Aducţiunea de la staţia de tratare Ştefăneşti la Săveni a fost recepţionată şi acum suntem în perioada de garanţie şi notificare a defectelor. Sunt două lucrări care sunt strâns legate. Apa potabilă care ajunge la Săveni este tratată în staţia de la Ştefăneşti. Este o aducţiune de 38 kilometri, cea mai mare aducţiune din ţară la care s-a lucrat în ultima perioadă. Cu această lucrare, reuşim să furnizăm o apă de calitate locuitorilor din partea estică a judeţului. Prin lucrările de la Leorda, am pus în siguranţă şi alimentarea cu apă a municipiului Botoşani, a oraşului Flămânzi şi a comunelor alimentate din sistemul Siret”, a spus Cătălin Fetcu, director tehnic al Nova Apaserv.
Investiţie pentru 190.000 de oameni
Staţia de tratare a apei de la Ştefăneşti poate deservi aproximativ 190.000 de locuitori dar pentru a funcţiona la capacitatea maximă, toate localităţile din estul judeţului ar trebui să aibă câte un sistem de apă – canalizare.
“Staţia Ştefăneşti a costat 19,3 milioane de lei. Este compusă dintr-o staţie de pompare de la Sânca, de unde se pompează apa brută. Apa brută este adusă în Ştefăneşti unde a fost construită staţia de tratare, dotată cu decantoare, filtre, staţie de clorinare şi o staţie de neutralizare a nămolului. Staţia mai este dotată cu un laborator. Este automatizată complet, sunt senzori de temperatură, de clor, de turbiditate. În orice moment putem avea informaţii de la Ştefăneşti. S-au construit două rezervoare de 2000 de metri cubi şi s-au reabilitat cele două rezervoare de 500 metri cubi din cadrul staţiei. Capacitatea de tratare a staţiei este între 16.000 şi 19.000 de metri cubi pe zi. Din staţie pleacă cinci conducte. Una spre Româneşti, Călăraşi, Santa Mare, Bivolari şi Andrieşeni din Iaşi. Altă conductă care pleacă spre Truşeşti, Albeşti, Todireni şi mai nou Dîngeni şi Ungureni. O conductă care pleacă la Ştefăneşti, Stânca. Mai este o conduct care pleacă la Dobârceni şi conducta care va alimenta Mihălăşeni, Hăneşti, Vlăsineşti, Săveni. Avem capacitate să deservim 190.000 de locuitori. În acest moment, alimentăm 20.000-25.000 de locuitori. Staţia Ştefăneşti are capacitatea să alimenteze toată zona de est a judeţului”, a spus Florin Nicolau, manager de proiect.
Coducta Ştefăneşti – Săveni are între 400 şi 350 de mm şi o avem capacitatea de alimentare în Săveni între 80 şi 100 litri/secundă. Conducta este făcută în două etape. Prima etapă este prin cădere liberă de la Ştefăneşti la Hăneşti, pe distanţa de 22,8 km. La Hăneşti este o staţie de pompare cu bazin de acumulare de unde se pompează apa până la Săveni. Tot pe acest proiect, au fost executate lucrări şi în zona Leorda, unde există alunecări de teren. Reprezentanţii Nova Apaserv spun că după realizarea acesto lucrări nu mai există riscul ca municipiul Botoşani să rămână fără apă.