28.4 C
Botoșani
vineri, 12 iulie 2024

Primării din Botoșani, la un pas de a fi executate silit pentru că nu au decontat naveta profesorilor. Dascălii amenință că nu mai vin la ore din toamnă

microbuzscolar

Scolile botosanene din mediul rural risca sa ramana fara profesori. Dascalii nu vor sa se mai intoarca la catedre din toamna daca nu le este decontata naveta.

Sindicatele din Invatamant au actionat deja in judecata primariile care nu au dat banii pentru transport profesorilor si au castigat mai multe procese. Iar, in acest moment mai multe unitati administrativ-teritoriale din judet sunt la un pas de a fi executate silit daca nu le achita drepturile cadrelor didactice.

Hotararile judecatoresti vor fi puse in aplicare cel mai probabil cu sprijinul unui executor judecatoresc.

De exemplu, in judetul Botosani, 10 Primarii de pe malul Prutului au fost date in judecata de Liga Sindicatelor din Invatamant, dupa ce primarii au refuzat sa deconteze naveta profesorilor veniti de la oras.  Benzina ca si biletele la autobuz au fost platite timp de un an de zile, din buzunarele profesorilor.

„Avand in vedere ca in unele unitati scolare decontarea s-a facut plecand de la o nota introdusa in legea bugetului de anul acesta limitat la un plafon ne-am adresat instantei, am obtinut  hotarari judeecatoresti, iar in perioada urmatoare vom solicita unitatile sa fie puse in aplicare, iar in alte cazuri suntem in instanta cu dosare pe aceasta cauza”, a declarat Liviu Axinte, lider LSI Botosani.

Decontarea navetei cadrelor didactice este un drept prevazut in legea educatiei.

„Au fost intarzieri si sa spunem ca in primele luni ale anului au fost achitate sume din anii precedenti si au aparut din nou restante in decontarea navetei in mai multe cazuri . Noi speram, poate chiar si la rectificarea bugetara care va fi in perioada urmatoare sa se rezolve aceasta situatie pentru a nu fi nevoiti sa ne adresam instantei pentru orice problema”, a spus Liviu Axinte, lider LSI Botosani.

Pentru profesorii care merg cu autobuzul, se deconteaza transportul in baza biletului de autobuz, iar in cazul profesorilor care vin cu masina personala se platesc, 7,5 litri de bezina la 100 de kilometri parcursi. La Botosani, aproape 100 de profesori au spus ca vor refuza sa mearga in scolile din mediul rural, aflate la mare distanta de domiciliu daca nu isi primesc banii pe naveta.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA