14.4 C
Botoșani
marți, 21 mai 2024

Primăria Pomîrla pregăteşte cel mai mare proiect din istoria comunei

pomarlaliceu920

Executivul primăriei Pomîrla a început pregătirile pentru cel mai mare proiect din istoria acestei comune şi aşteaptă lansarea ghidurilor de finanţare. Este vorba de un proiect în valoare de peste 10 milioane de euro care în câţiva ani ar putea schimba faţa acestei comune.

 

Primarul Dumitru Chelariu, împreună cu executivul primăriei Pomîrla, au început încă de anul trecut demersurile pentru un proiect de mare anvergură şi care vizează accesare de fonduri europene în vederea dotării Liceului Anastasie Başotă cu utilaje de ultimă generaţie pentru prelucrarea lemnului. Liceul Anastasie Başotă din Pomîrla este cea mai bogată unitate de învăţământ din România, având peste 1800 de hectare de pădure. În prezent, veniturile din exploatarea masei lemnoase nu sunt foarte consistente dar autorităţile locale susţin că în momentul în care se vor realiza investiţiile bugetul acestui liceu va creşte considerabil. În acelaşi timp, se doreşte transformarea liceului într-unul profesional, cu specific de prelucrare a lemnului, astfel încât să devină atractiv pentru elevii din judeţul Botoşani şi din judeţele vecine.

„Am pregătit o parte din documentaţie, avem situaţia juridică a terenului clarificată. Aşteptăm să vedem ghidurile de finanţare după care vom trece la realizarea proiectului tehnic. Avem modelul pentru internat, pentru clădirea liceului, pentru terenurile de sport, pentru cantină. Cât priveşte atelierele, am fost la Braşov, am văzut o linie de prelucrare a lemnului pentru învăţământ. Sunt utilaje începând de la prelucrarea buşteanului şi până la vopsire. Sunt foarte multe utilaje. Noi sperăm să putem accesa un proiect cât mai mare pentru a realiza nişte ateliere aşa cum sunt în alte zone şi să facem această şcoală atractivă. Dacă reuşim să facem aşa cum am văzut în alte părţi, acest liceu va fi foarte atractiv şi vor veni mulţi elevi”, ne-a spus Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla.

Proiectul pe care primăria Pomîrla doreşte să-l implementeze vizează reabilitarea în totalitate a clădirii liceului, amenajare unui internat şi realizarea unor ateliere dotate cu utilaje de ultimă generaţie pentru prelucrarea lemnului.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA