20.1 C
Botoșani
luni, 17 iunie 2024

Primăria Hilişeu cere sprijinul Mitropoliei Moldovei pentru salvarea unei biserici construite în 1802. „Este un monument excepţional, unic în România”

Biserica hiliseu crisan foto wikipedia

În satul Hilişeu Crişan, comuna Hilişeu Horia, din judeţul Botoşani există o biserică veche de 214 de ani, despre care se spune că ar fi un monument unic în România. Această bisericuţă din lemn construită în 1802 şi zidul în stil catolic realizat în 1834, au nevoie urgentă de reparaţii pentru a mai putea fi salvate.

Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, spune că în ultimii ani s-au efectuat o serie de lucrări pentru a stopa degradarea bisericii şi pentru a evita un incendiu. Mai mult de atât nu s-a putut realiza deoarece bugetul comunei este mult prea mic pentru a suporta o reabilitare totală a monumentului, costurile fiind estimate la 1,5 milioane de euro.

Butnaru Ioan, primar Hiliseu Horia (7)„Avem un monument excepţional, unic în România. Este vorba de Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Hilişeu Crişan. Bisericuţa din lemn împrejumuită de acel zid în stil catolic de la 1834. În fiecare an am reuşit să realizăm câte ceva, am stopat alunecările de teren din zonă, am ignifugat tot ceea ce înseamnă lemn şi am tratat lemnul cu substanţe speciale pentru a nu se distruge. Am un studiu de fezabilitate în vederea conservării, promovării şi punerii în valoare a acelui monument”, ne-a spus Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia.

Autorităţile locale au reluat în acest an demersurile şi încearcă să găsească o sursă de finanţare pentru salvarea acestui monument istoric. Au apelat inclusiv la Mitropolia Moldovei, în speranţa că se vor accesa măcar o parte din fondurile necesare.

„Am abordat şi Mitropolia Iaşiului pentru a găsi o soluţie pentru biserica monument. Dacă în perioada 2007-2014 exista posibilitatea ca acel obiectiv să poată fi predat către autoritatea publică locală, ca aplicant al finanţării, în acest exerciţiu 2014-2020 nu mai există această oportunitate. Noi ne-am apucat, am făcut studiile necesare, am făcut toată documentaţia pentru a depune cererea de finanţare. Momentan nu avem nici preot paroh care ar putea implementa. Am discutat cu reprezentanţii unui ONG pentru a studia dacă pot implementa un proiect în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română. Se poate obţine o finanţare de maxim 500.000 de euro. Nu este suficientă dar este un început şi poate se vor implica şi alte instituţii pe parcurs sau vor apărea alte linii de finanţare care să ne permită terminarea obiectivului”, a adăugat Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia.

Potrivit siteului Parohiei Hilişeu Crişan, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Hilişeu-Crişan a fost construită în anul 1802 pe cheltuiala boierului, stăpânul de atunci a moşiei V. Curt. Deasupra uşii de intrare, sub o serie de sculpturi florale, se află săpat în uşorul uşii „1802, mai 21”. Biserica îşi trage fiinţa de la un schit vechi de călugăriţe ce era pe vremuri aici, în mijloc de codru. Cine şi când s-a ridicat acest schit, nu se ştie. Biserica se află situat în câmp între Hilişeu-Horia şi Hilişeu-Crişan, la 2 km distanţă de fiecare sat, în apropiere de pădurea „Călugăriţa”. Intrarea în curtea bisericii se face pe un drum mic prin partea de miazănoapte. Curtea împrejmuită cu gard de ostreţe are în interior plantaţie de arbori. Tot în curte, la răsărit de biserică se află clopotniţa. Corpul construcţiei este din zidărie de cărămidă,pe temelie de piatră, de formă pătrată, formată dintr-un singur rând. Această clopotniţă este fondată de către Ana Curt, născută Berneasca, în anul 1832.

biserica Hiliseu Crisan

În rând cu clopotniţa se află un monument cu caracter religios; pe un soclu de piatră se ridică chipul Mântuitorului între doi îngeri, în dreapta şi stânga pe coama zidurilor, chipurile apostolilor, figurile sculptate în piatră. Monumentul este în genul monumentelor similare din Apus şi poartă caracteristicile artei romanice. Corpul bisericii este format din bârne de lemn pe fundaţie şi soclu de piatră, în partea răsăriteană socului se ridică la 1,5m. Acoperişul în şarpantă, coama ţuguiată, cu poalele straşinei prelungite în afară la 1,5m pentru apărarea pereţilor. Deasupra neaoşului se înalţă o turlă de lemn decorativă. Biserica, deşi construită în 1802, face parte din tipul bisericilor moldoveneşti construite din lemn, dinaintea epocii decadente.
Intrarea în biserică se face prin partea de miazăzi. Pridvorul este lucrat din bârne de stejar, uşa de la intrare lucrată din lemn de stejar, cu barda.
Pronaosul mic, despărţit de naos printr-o serie de stâlpi de stejar care susţin bolta, naosul dreptunghiular, ferestrele aşezate lateral şi la înălţime de peste 3 m, acoperişul naosului, boltă în plin centrul, forma fundului de corabie. Pereţii tencuiţi şi văruiţi, în pronaos, în partea de miazănoapte, se află mormântul ctitorului. Altarul despărţit de naos printr-o frumoasă catapeteasmă din lemn de tei, are formă semicirculară, la răsărit, sus o fereastră în părţile laterale ale bisericii câte o uşă. În pridvor, pe uşorii uşii de intrare, se vede o sculptură originală făcută de meşterul respectiv: cinci rozete de ornament. Tot în pridvor se vede frumos sculptat acele figuri fantastice, ornamente frecvente la bisericile vechi „doi balauri”.
În naos se află amvonul sculptat şi ornamentat cu icoane. Catapeteasma bisericii lucrată din lemn de tei este formată din şapte rânduri de icoane.
Icoanele sunt încadrate în coloane cilindrice cu baza şi capitelul frumos profilate, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze şi strugurei poleite cu aur. Icoanele sfinţilor sunt pictate în stil bizantin.
Strana Maicii Domnului cu icoana de argint are o inscripţie sus: „Adormirea Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu”, iar jos: „Această sfântă icoană s-a făcut de robii lui Dumnezeu Alexandru, Anica şi fiul lor George, familia Curt, anul 1854 martie 11 zile”.
Deşi biserica nu are înfăţişarea bisericilor mari de catedrală, cu forme suple, totuşi prin podoabele sale, catapeteasma, icoanele, ba chiar şi prin forma ei modestă de bisericuţă veche, insuflă credincioşilor acea cucernicie de înaltă spiritualitate.
Reparație capitală s-a făcut între anii 1968-1975. Reacoperirea bisericii cu draniță s-a făcut între anii 2003-2004.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA