-2.5 C
Botoșani
vineri, 3 februarie 2023

Primar Darabani: “Eu nu văd decât trei variante: reducere de personal, reducere de salarii sau mărim taxele şi impozitele”

Primarii şi consilierii locali din judeţul Botoşani sunt puşi în situaţia să aleagă între reduceri de personal sau salarii şi majorarea taxelor şi impozitelor locale. Bugetele primăriilor în 2018 se anunţă a fi mai mici decât anul acesta şi nu vor acoperi nici măcar plata salariilor şi a funcţionării.
Majoritatea primarilor şi angajaţilor din primării au început deja să caute soluţii pentru bugetul pe 2018 dar nu au la dispoziţie foarte multe variante. Ei trebuie să decidă dacă îi nemulţumesc pe angajaţii din primării sau pe cetăţenii din localităţi. Liviu Hrimiuc, primarul oraşului Darabani, spune că sunt trei variante luate în calcul şi urmează să se ia o decizie.

“Anul acesta ne descurcăm dar anul viitor nu ştiu ce vom face. Eu nu văd decât trei variante: reducerea de personal cu 30%, reducerea salariilor cu 30% sau mărim taxele şi impozitele locale cu 30%. Altfel nu ne putem descurca. Majorarea taxelor ar putea duce la scăderea gradului de încasare. Taxa de salubrizare a fost 4,8 lei anul acesta. De când a intrat în vigoare proiectul Consiliului Judeţean, ne-au obligat la 8,3 lei, la urban. Cu un an înainte era 2,4 lei. Încasările sunt mai puţine faţă de anul trecut”, ne-a spus Liviu Hrimiuc, primarul oraşului Darabani.

“Dacă vom decide să facem restructurări de personal, o să apelez la o firmă de evaluare. La momentul acesta, cu tot cu sectorul gospodărire, evidenţa populaţiei, poliţiei locală şi SVSU, sunt 99 de angajaţi, a adăugat Liviu Hrimiuc.

Cu aceleaşi probleme se confruntă toate primăriile din judeţul Botoşani iar luna aceasta vor trebui să decidă măsurile care se vor lua. Cert este că anul viitor vor avea mai puţini bani în bugetele locale şi nu vor putea acoperi costurile privind salarizarea şi funcţionarea.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA