La Institutul Regional de Oncologie din Iași a fost efectuată prima intervenție chirurgicală asistată de un robot multifuncțional.
Robotul a fost cumpărat în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară între Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie și Spitalele Sf. Spiridon și C.I. Parhon, transmite Rador.
Rectorul UMF Iași, Viorel Scripacriu, a precizat că în cadrul intervenției chirugicale de la Iași s-a efectuat o operație la un pacient de 63 de ani, diagnosticat, în urmă cu o lună, cu neoplasm de colon.
„Noi știm să operăm, însă cu robotul este altfel și atunci, trebuie să te fi acomodat – toate manevrele pe care le faci la robot, la consolă, având pacientul în sala de operație.
Este tipul de intervenție minim invazivă care este cea mai bună. Evoluția post-operatorie a bolnavilor este foarte bună prin chirurgie minim invazivă. Așa s-a întâmplat și cu acest pacient care a fost operat, el s-a externat la foarte scurt timp, la vreo 5 zile.
Este un moment în care noi lansăm acest tip de intervenție în Iași, bineînțeles, în cadrul colaborării pe care o are Universitatea de Medicină și Farmacie și Institutul Regional de Oncologie din Iași.
Credem că este un beneficiu pentru Institutul Regional de Oncologie, la fel cum este un beneficiu pentru Universitate – pentru Universitate este că își poate desfășura un proiect de cercetare, pentru Institut este că unii dintre pacienți care vor fi selectați pot fi tratați prin această metodă. Costurile pentru o intervenție robotică sunt foarte mari, ele nu sunt acoperite nicăieri în lume de către Casa Națională de Asigurări, nici la noi”.
Viorel Scripcariu a adăugat că prin intermediul programului au fost donate și 300 de kituri de operație care vor ajunge pentru aproximativ 3 ani.
Sursa: G4Media.ro