0.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

Preţul terenurilor agricole din judeţul Botoşani a explodat. Străinii oferă 3000 de euro pentru un hectar

floarea soarelui (6)

Începând din 2008, piaţa imobiliară din România şi implicit din judeţul Botoşani a intrat în criză, iar numărul tranzacţiilor de apartamente şi case era nesemnificativ. Situaţia nu arată prea bine nici acum, la şapte ani de la începutul crizei imobiliare. Locuinţele nu au prea mare căutare iar cei care vor să vândă aşteaptă luni bune pentru a face tranzacţia. În schimb, terenurile agricole prezintă un mare interes şi în special pentru investitorii străini.

Agenţii imobiliari susţin că la ora actuală, aproximativ 20-25% din suprafaţa agricolă a judeţului Botoşani este lucrată de firme care aparţin unor cetăţeni din alte state ale Europei. O parte din acest teren este deja în proprietatea cetăţenilor străini iar restul este luat în arendă. Cert este că acei investitori vor să cumpere în continuare suprafeţe cât mai mari de teren agricol şi oferă sume cuprinse în 2000 şi 3000 de euro. Dacă o persoană are o suprafaţă mai mare de teren în aceeaşi zonă poate încasa mai mult de 3000 de euro pentru un hectar.

“În momentul de faţă, în mediul rural se caută terenurile agricole. Sunt attar persoane străine cât şi investitori români care încearcă să cumpere terenuri agricole. La terenurile agricole, preţurile au crescut foarte mult. Dacă în 2007 se putea cumpăra un teren agricol cu 500-600 de euro, acum preţul poate ajunge şi la 3000 de euro pentru un hectar. Se caută în special terenurile din zona Prutului deoarece există o sursă de apă. De asemenea, se caută terenurile din jurul oraşelor pentru investiţii imobiliare”, ne-a spus Corneliu Timofte, agent imobiliar.

Cumpărarea terenurilor de către străini nu este privită cu ochi buni de către fermierii botoşăneni. Aceştia consideră că se crează o concurenţă neloială şi asta deoarece străinii primesc subvenţii mult mai mari, îşi permit să investească în utilaje iar ulterior îşi vând producţiile agricole în ţările din care provin, la nişte preţuri mai avantajoase.

“Eu personal nu am fost niciodată de acord ca noi să dăm terenul străinilor. Dacă mi s-ar oferi vreodată ocazia să împiedic acest lucru, aş împiedica imediat. Un fermier care are domiciliul în străinătate primeşte o subvenţie din România şi restul din ţara sa. El primeşte cel puţin dublu faţă de un fermier din România. În aceste condiţii, el îşi permite să investească. Toată producţia de pe terenurile din România pleacă în alte state. Efectele se vor vedea mai târziu. Ei duc producţia în ţările lor, procesează, ambalează şi apoi ne vând nouă produsul finit prin aceste hipermarketuri”, a precizat Ionică Nechifor.

În ultimii doi-trei ani s-au făcut mai multe trazacţii iar în momentul de faţă sunt nişte fonduri de investiţii care deţin suprafeţe mari de teren agricol în judeţul Botoşani şi care încearcă să se extindă.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA