17.2 C
Botoșani
miercuri, 10 august 2022

Preţul alimentelor de bază a crescut cu peste 30% în şase luni

Preţul coşului de cumpărături cu alimente de bază a crescut semnificativ în ultima jumătate de ani. Vorbim de o majorare între 25 şi 35%, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina.

Preţul alimentelor de bază a crescut. Dacă în septembrie 2021, o persoană din Bucureşti plătea 80 de lei pentru un coş de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere, luna aceasta preţul aceluiaşi coş depăşeşte 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, conform unei analize realizate de Zf.ro.

Pe fondul războiului din Ucraina a fost generată o cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursă, rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni.

Cele mai importante creşteri de preţ le-au avut făina şi uleiul. Majorarea preţului cerealelor a generat un val de scumpiri, iar acest lucru s-a văzut şi la raftul magazinelor.  În cazul făinii, baza este grâul, iar o tonă costă 380 euro/tonă, în creştere cu 60% faţă de acum şase luni, arată datele EuroNext.

În cazul uleiului, baza este floarea-soarelui, iar o tonă de seminţe de floarea-soarelui costă 1.200 dolari/tonă, adică circa 1.000 euro/tonă, conform Mundus Agri, platformă de ştiri şi tranzacţionare pentru piaţa interna­ţională a mărfurilor alimentare şi furajere.

Citește mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA