15.4 C
Botoșani
miercuri, 28 septembrie 2022

Preşedintele ACoR Botoşani s-a întâlnit cu ministrul Dezvoltării: “Am smuls de la domnul ministru o promisiune de a susţine…”

O delegaţie a Asociaţiei Comunelor din România din care a făcut şi Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla, a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Dezvoltării. Timp de aproximativ două ore, primarii i-au prezentat ministrului o parte dintre problemele cu care se confruntă şi i-au solicitat să ţină cont în momentul în care se modifică legislaţia.

Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomîrla şi totodată preşedintele ACoR Botoşani, spune că au fost dezbătute mai multe probleme, începând de la legea achiziţiilor publice şi până la Codul Administrativ.

“Am participat la o întâlnire cu ministrul Dezvoltării. Am fost zece primari din partea Asociaţiei Comunelor, din toate regiunile ţării. Întâlnirea a avut loc la solicitarea structurii noastre asociative. Este foarte important să existe o bună documentare când apar nişte legi şi să nu ne trezim ca la legea salarizării. A fost o întâlnire de aproximativ două ore în care am discutat despre Codul Administrativ, despre finanţe, legea achiziţiilor, salarizare, învăţământ. Am cerut să se găsească un mod predictibil de a se aloca fondurile. Nu ai cum să-ţi faci un calcul pentru 2020. Nici anul acesta nu ştim. Codul Administrativ este pus în dezbatere, se solicită părerea structurilor şi vom vedea. Am smuls de la domnul ministru o promisiune de a susţine ceea ce i-am prezentat noi. Am apreciat modul de abordare pentru că dacă vor fi mai puţine greşeli în actul de legiferare, vom avea mai puţine probleme în execuţie. Ministrul a recunoscut că legea achiziţiilor publice este o mare problemă şi blochează foarte mult investiţiile. Spun că au o preocupare intensă de a corecta. În unele judeţe, sunt drumuri care stau de patru ani pentru că se contestă”, ne-a spus Dumitru Chelariu.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre PNDL2 şi PNDL3. Vestea bună este că nu vor fi probleme cu decontarea banilor iar vestea proastă este că PNDL3 nu va începe anul acestea.

“S-a discutat despre PNDL. Nu va mai fi sesiunea trei anul acesta. Dacă se vor face economii din licitaţii şi proiecte care nu se depun, banii rămaşi vor fi distribuiţi la nivel judeţean. Dacă în judeţul Botoşani s-au făcut economii de 2 lei, 2 lei se împart în judeţul Botoşani. La nivel naţional sunt încă aproximativ 300 de proiecte care nu au fost depuse. Termenul a expirat dar le-a mai dat posibilitate să depună. Noi am avut o alocare bună şi cred că o să reuşească toţi să facă proiectele. Important este că banii rămân în judeţ. Au spus că au început multe proiecte şi vor să le ducă la capăt. Ministru spune că plăţile nu vor întârzia mai mult de două săptămâni, că au banii şi garantează că lucrurile vor merge bine la PNDL”,  a mai declarat Dumitru Chelariu.

În perioada 15-16 ianuarie va avea loc o întâlnire a primarilor de comune din judeţul Botoşani, la care va participa şi Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA