-2.5 C
Botoșani
luni, 4 decembrie 2023

Preot botoşănean trimis în judecată de DNA

dna

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a mai multor inculpaţi printer care şi un preot din judeţul Botoşani. Aceştia au fost cercetaţi pentru contraband cu ţigări.

Mai mulţi vameşi, poliţişti de frontieră şi un preot au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA. Potrivit procurorilor, preotul Dumitru Horga, este acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, varianta inițierii sau constituirii;
– 21 infracțiuni de dare de mită.

Conform cominicatului DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 19.08.2008 – 03.03.2009, a fost inițiat și constituit un grup infracțional organizat, condus de inculpatul Horga Dumitru, preot in localitatea Cândești, jud. Botoșani, din care mai făceau parte inculpatul Sofronie Dumitru Daniel, dascăl la parohia preotului Horga Dumitru, Ciornenchi Constantin Paul și Horga Bogdan Iulian, fiul preotului Horga Dumitru, la care au aderat pe parcurs și alte persoane, activitatea acestui grup fiind sprijinită de către inculpatul Fediuc Nelu, cu funcția de șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret.
Grupul infracțional acționa după regulile convenite între funcționarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, își încălcau atribuțiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.
Persoanele ce tranzitau frontiera de stat reveneau în România cu importante cantități de țigări, ce au fost revândute cu precădere unor distribuitori din municipiul și județul Botoșani, dar și în jud. Suceava.
La fiecare intrare în țară, membrii grupului dădeau lucrătorului poliției de frontieră care era de serviciu și se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucrătorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei.
Fiecare transport s-a efectuat pe baza informațiilor furnizate de inculpatul Fediuc Nelu, în funcție de planificarea în serviciu a lucrătorilor din Punctul de Trecere a Frontierei Siret (acesta avea prerogativa de serviciu de a aproba planificările și inclusiv componența turelor de serviciu).
Astfel, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul inculpatului Fediuc Nelu și al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliție de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret și lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), cantitatea de 296.240 pachete de țigări de proveniență ucrainiană ( 286.240 + 12.000 – din data de 11.12.2008, sens în care au efectuat un număr de 61 treceri în 29 zile, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, jud. Suceava.
Ca urmare a activității infracționale, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 1.581.302 lei.
În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile sau imobile aflate în proprietatea inculpaților, în solidar, până la concurența sumei de 1.581.302 lei.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din parte SRI.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA