-3.8 C
Botoșani
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Premierul Nicolae Ciucă îi cheamă la raport pe experții din energie

ANRE și Ministerul Energiei trebuie să găsească soluții pentru a pune capăt speculei care umflă facturile românilor, în condițiile în care statul a fost principalul beneficiar, cu încasări de 3,5 miliarde de lei din taxarea profiturilor uriașe. Guvernul a dat asigurări că prețul rămâne neschimbat pentru români. 

Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Energiei un raport privind valoarea și stadiul investițiilor menite să sporească capacitatea de producție energetică, atât la companiile de stat, cât și la cele private, potrivit Realitatea Plus.

De asemenea, ANRE trebuie să-i prezinte premierului o analiză privind evoluția prețurilor energiei, precum și un raport privind decontarea către companii a schemelor de compensare și plafonare. Potrivit furnizorilor, valoarea totală a celor 2 scheme de ajutor ar fi de circa 40 de miliarde de lei.

Guvernul încearcă să mențină sub control și situațiile de speculă de pe piața energiei, ingnorând însă faptul că statul și companiile energetice pe care le controlează sunt principalii beneficiari ai scumpirii energiei.

Astfel, scenariul supraimpozitării veniturilor ar urma să-i vizeze doar pe traderi, adică cei care cumpără energie la un preț și vând mult mai scump, fără a-i verifica însă și pe producători, pentru a stabili dfacă prețul inițial la cei care vând are justificare în costurile de producție.

Premierul Nicolae Ciucă a afiamt la finalul săptămânii trecute că PNL nu se opune nici ideii plafonării prețului de producție. Social-democcrații doresc însă revenirea la o piață reglemenată pentru o perioadă determinată de timp, afirând că aceasta ar fi singura modalitate de a bloca tendințele speculative.

Sursa: REALITATEA.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA