10.5 C
Botoșani
sâmbătă, 24 februarie 2024

Povestea uitată a celui mai vechi han din Moldova. Construit de armeni, hanul l-ar fi adăpostit chiar şi pe regele polonez Jan Sobieski

crama vanatorului

Din hanul ridicat cu multe secole în urmă la Botoşani n-a rămas decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars, negustorii armeni au construit pe locul lui o casă.

Cel mai vechi han din Moldova  s-a aflat în mahalaua armenească a Botoşaniului. Din vechiul loc de popas al neguţătorilor medievali nu a rămas azi decât o gură de pivniţă. După ce hanul a ars până la temelii, negustorii armeni au construit acolo o casă, transformată de-a lungul timpului în şcoală, agie şi sediu pentru Siguranţa Statului. Astăzi, clădirea devenită monument istoric e transformată în magazin de arme şi crâşmă.


Construit înainte de 1356   Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu toţi botoşănenii, este o superbă clădire armenească veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu. Doar plăcuţa pusă pe un zid al casei de comunitatea armeană aduce aminte de importanţa clădirii. O gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, spune o poveste aproape necunoscută.  Beciurile aflate sub fundaţie aparţin celui mai vechi han din Moldova. Unii membri ai comunităţii armene spun că este  mai vechi decât statul Moldova, întemeiat la 1356 de Bogdan I.

Citeste mai mult pe Adevarul.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA