News Alexandru Pitrop este unul dintre adolescenţii botoşăneni care are o pasiune mai puţin obişnuită şi care îşi împarte programul între şcoală şi GO. Studiază câteva ore pe zi, se pregăteşte cu preşedintele Federaţiei Române de GO şi în urmă cu puţin timp a devenit campion european la acest sport.
Pasiunea pentru GO a dobândit-o de la tatăl său. Neculai Pitrop a învăţat să joace GO în facultate. Era student la Institutul de Marină şi avea câţiva colegi care jucau acest sport. A învăţat şi el după care a continuat să îl practice. „Am intrat într-un cerc de prieteni care jucau GO. Unii dintre ei sunt puternici acum dar nu prea mai participă la competiţii pentru că nu au timp. La un moment dat, jocul devine o plăcere”, ne-a spus Neculai Pitrop.
La început, Alexandru a jucat cu tatăl său după care a evoluat şi a ajuns ca după şapte ani să se pregătească cu preşedintele Federaţiei Române de GO. În ţară nu are adversar la categoria lui iar acum a ajuns cel mai bun jucător din Europa.
„Am început în 2007. Am învăţat de la tata. La început jucam numai cu el iar după un an am început să joc şi pe internet. Jucam cu jucători din toată lumea. În 2008 am fost la primul concurs. A fost un open cu şase runde din care am câştigat patru. Apoi am fost la campionate naţionale, europene şi mondiale. La naţionale am fost în fiecare an şi am vreo cinci titluri. În 2010 am fost vicecampion european, în 2012 am ieşit pe locul trei iar anul acesta am ieşit campion european. La mondiale, am participat în Taiwan. Am ieşit pe opt”, a spus Alexandru Pitrop.
Elev de nota 10
Alexandru este elev la Şcoala nr. 7 din municipiul Botoşani. El îşi împarte timpul între şcoală şi jocul de GO şi spune că acest sport îl ajută foarte mult. Nu are cont de facebook şi nu prea obişnuieşte să poarte telefonul mobil. Preferă să-şi petreacă timpul liber perfecţionându-se în jocul de GO. „La şcoală am media zece pe total. Acest sport dezvoltă inteligenţa, creativitatea, puterea de a lua decizii în anumite situaţii”, ne-a spus Alexandru.
După ce a devenit campion european, Alexandru a fost felicitat de colegii de clasă chiar dacă aceştia nu sunt foarte interesaţi de acest joc. „M-au felicitat dar ei nu sunt foarte interesaţi de jocul ăsta. A fost şi tata de două ori în clasă, a prezentat jocul. Au fost curioşi la început dar nu au continuat. Trebuie răbdare. O partidă de go ajunge la peste 300 de mutări şi poate dura câteva ore”, a afirmat sportivul botoşănean.
Pentru Alexandru urmează Campionatul European, sub 20 de ani. În cazul în care va reuşi o performanţă importantă, se va califica la Campionatul Mondial de amatori.
Performanţă pe banii părinţilor
Jocul de GO nu este foarte popular în România şi din acest motiv, costurile pentru participarea la competiţii sunt suportate de tatăl său. Doar la Campionatul Mondial, costurile privind transportul, masa şi cazarea sunt suportate de către o fundaţie. „Toate costurile le suport din propriul buzunar. Sunt cluburi care mai sponsorizează şi asigură cazarea şi masa. Acesta este un mare impediment pentru mulţi copii. La Campionatele Europene, federaţia ne mai ajută cu 100-200 de euro. La Campionatul Mondial, toate costurile sunt suportate de Fundaţia ING. Doar însoţitorii plătesc”, a precizat Neculai Pitrop care nu îi vede un viitor prea strălucit în România. Bărbatul este dezamăgit de ceea ce se întâmplă acum în ţară şi consideră că pentru Alexandru cea mai bună alegere ar fi să plece din România. „Este o grea alegere pentru toţi copiii şi nu doar pentru el. Rămâne în România şi aproape sigur că o să fie batjocorit şi nu vorbesc de salariu sau să plece, să muncească la o firmă mare. Sunt convins că va avea capacitatea să lucreze într-o multinaţională. Nu ştiu cât de bine este pentru noi dacă ne pleacă cei ai buni copii”, ne-a mai spus tatăl sportivului botoşănean.
Voluntariat pentru a promova jocul de GO
De mai bine de patru ani, Neculai Pitrop încearcă să popularizeze jocul de GO în rândul copiilor din Botoşani dar a întâmpinat tot felul de piedici. În prezent, are o asociaţie sportivă şi oferă cursuri gratuite într-o cameră de la Biblioteca Judeţeană.
„De aproximativ trei ani fac voluntariat Biblioteca Judeţeană. Până acum am avut peste 200 de copii pe care i-am iniţiat dar ulţi dintre ei au renunţat. Renunţă cum dau un pic de greu. Acum merg în fiecare sâmbătă la Biblioteca Judeţeană şi lucrez cu 10-20 de copii. Din păcate, copiii au alte alternative. Îşi consumă timpul jucând tot felul de jocuri pe tabletă sau calculator. Un copil care practică go se diferenţiază de ceilalţi. Este un fel de autoeducare. Este conştient de talentul sau de slăbiciunea lui şi acţionează ca atare. Ceva benefic se întâmplă în creierul unui jucător de go dar trebuie să treacă de anumite etape”, a afirmat Neculai Pitrop care şi-ar dori o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru a promova acest sport în unităţile de învăţământ.