În 2012, politicienii şi PSD şi PNL au promis locuri de muncă, investiţii şi dezvoltare economică. La doi ani de la câştigarea alegerilor de către Ovidiu Portariuc şi Florin Ţurcanu, judeţul Botoşani este în topul naţional la capitolul sărăcie.
Cotidianul Adevărul a făcut statistică economică care demonstrează faptul că judeţul Botoşani nu a progresat absolut deloc. Ba din contra, lucrurile merg tot mai rău deoarece investiţii noi nu s-au realizat şi nici nu sunt şanse prea mari să se realizeze în următoarea perioadă. Problema este că au scăzut inclusiv investiţiile din bani publici iar firmele nu mai lucrări şi sunt nevoite să disponibilizeze personalul.
Judeţele moarte
La polul opus, în rândul judeţelor cu o activitate economică aproape inexistentă, cu şomaj mare şi cu o populaţie sărăcită se află Vaslui, Botoşani, Teleorman, Neamţ şi Mehedinţi. În Vaslui, judeţul cu cel mai mic PIB/cap de locuitor – 14. 640 de lei şi cu cea mai mare rată a şomajului din ţară – 10,43%, majoritatea tinerilor au luat calea străinătăţii pentru a supravieţui. Aici, salariul mediu net lunar nu depăşeşte 1.200 de lei pe lună, iar cele mai mari afaceri din judeţ sunt cele din agricultură.
Botoşani, cunoscut drept polul sărăciei, generează un PIB/cap de locuitor de puţin peste 16.000 de lei şi trăieşte, în special, de banii trimişi în ţară de românii care lucrează în Spania sau Italia. Aici, doar unu din opt locuitori are un loc de muncă, în timp ce numărul pensionarilor este cu 50% mai mare decât al salariaţilor. Salariul mediu net este de numai 1.185 de lei pe lună, iar rata şomajului este de 4,5%.
De asemenea, din economia moartă a României mai fac parte judeţele Teleorman, Neamţ şi Mehedinţi, cu un PIB/cap de locuitor mai mic de 20.000 de lei, cu o rată a şomajului peste medie, cu un salariu mediu net mai mic de 1.300 de lei/lună şi cu o industrie inexistentă.