Municipiul Botoşani are şansa de a obţine 12 milioane de euro, din fonduri europene, dar banii nu vor veni deoarece primarul Ovidiu Portariuc nu doreşte implementarea proiectului de termoficare. Edilul municipiului a invocat faptul că nu are aproximativ 600.000 de euro pentru a asigura cofinanţarea acestui proiect la care se adaugă contravaloarea TVA-ului.
Modern Calor are şansa de a continua investiţiile în sistemul de termoficare. Este vorba de un nou proiect cu finanţare europeană care viza în primul rând atragerea de mari consumatori şi eficientizarea sistemului, astfel încât să se reducă substanţial subvenţia de la bugetul local. Valoarea proiectului este de 12 milioane de euro plus TVA. 95% din acest proiect reprezentau fonduri nerambursabile în timp ce contribuţia primăriei era de 5% şi plata TVA-ului.
Iniţial, primarul Ovidiu Portariuc a fost de acord cu acest proiect dar ulterior, după ce a fost aprobat de către Ministerul Mediului şi reprezentanţii Uniunii Europene, edilul municipiului Botoşani a constatat că nu are sursa de cofinanţare şi arenunţat la implementarea acestui proiect.
Prezent în emisiunea Dialog Deschi de la TeleM, Ion Diaconu, directorul tehnic al Modern Calor şi cel care s-a ocupat de acest proiect, a declarat că vor fi probleme în accesarea de noi proiecte deoarece Botoşaniul a dat dovadă de neseriozitate.
„Vinovat pentru neaccesarea acestui proiect este domnul primar Portariuc care nu înţelege ce înseamnă un proiect cu finanţare europeană şi care are o cotă de cofinanţare de doar 5%. Asta înseamnă aproximativ jumătate de milion de euro. TVA-ul este o cheltuială neeligibilă, la fel ca în prima etapă. În prima etapă, domnul Flutur a reuşit ca TVA-ul să fie plătit de Guvernul României”, a spus Ion Diaconu care a adăugat:
„Noi chiar ne jucăm de-a fondurile europene. Pe 20 noiembrie 2014, s-a încheiat o minută între primărie municipiului Botoşani şi firma de consultaţă care prevedea că beneficiarul a insistat ca aplicaţia să cuprindă şi noi consumatori privaţi şi şi-a asumat să suporte din surse proprii cheltuielile aferente conectării. După două săptămâni, s-a răzgândit. Au existat angajamente luate în 2014, în două-trei runde, plus această minută care a însemnat documentul final. Acest proiect nu a mai fost pus pe ordinea de zi. Nu înţeleg de ce Botoşaniul se poate juca cu aceste proiecte”.
30% din cifra de afaceri
Implementarea acestui proiect ar fi însemnat o creştere cu 30% a energiei termice vândută de Modern Calor ceea ce înseamnă venituri mult mai mari la bugetul societăţii. În plus, marele avantaj este că agenţii economici îşi plăteau facturile la timp iar societatea de termoficare încasa lună de lună sume consistente de bani şi nu ar mai fi depins la fel de mult de banii de la populaţie.
„Alimentarea din reţeaua primară nu comportă niciun leu subvenţie de la bugetul local. Primăria dădea posibilitatea operatorul să-şi vând mult mai multă energie şi în scurt timp nivelul subvenţiei era în scădere. Toată lumea avea de câştigat. Agenţii economici ar fi fost mulţumiţi. La ora actuală, Modern Calor are peste 30 de mari consumatori care sunt foarte mulţumiţi”, a mai afirmat directorul tehnic al Modern Calor.
În momentul de faţă, şansele ca acest proiect să mai fie implementat sunt minime deoarece el trebuie finalizat până la sfârşitul lunii decembrie. „Este aproape imposibil să mai realizăm proiectul. După aprobarea din Consiliul Local trebuie să fie semnat la minister. Apoi ar trebui să organizeze licitaţia. Este imposibil ca acest proiect să mai fie realizat în 2015. Se încearcă o reprogramare pentru următoarea perioadă de finanţare dar nu mai suntem credibili în faţa organismelor europene”, a declarat Ion Diaconu.
În 2013, primarul Ovidiu Portariuc a venit la Modern Calor cu Rovana Plumb, ministrul Mediului din acea perioadă. Edilul municipiului s-a lăudat atunci cu această investiţie şi cu faptul că Botoşaniul este printre primele oraşe din România care a implementat un proiect cu fonduri europene pe termoficare.