De vreo câţiva ani, porcii mistreţi fac ravagii în unele zone din judeţul Botoşani, distrug culturile pe zeci de hectare, intră în gospodăriile oamenilor şi reprezintă un real pericol. În loc să găsească soluţii concrete, şefii instituţiilor statului se întâlnesc la şedinţele organizate la Prefectură, vorbesc nişte chestiuni teoretice dar nu fac nimic concret.
O astfel de şedinţă a avut loc ieri la Prefectură. Au participat prefectul Dan Şlincu, reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava, Direcţiei Silvice, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu (CJGM), Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţia Judeţeană de Agricultură (DJA), Asociaţia Judeţeană de Vânători şi Pescari Sportivi (AJVPS) şi Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit „Vidra”.
“În acest sens, a fost încheiat un proces verbal prin care reprezentanţii Gărzii Forestiere şi-au luat angajamentul ca la viitoarea şedinţă pe această tematică să prezinte o situaţie cu evoluţia efectivelor de mistreţi, a cotelor de recoltă şi a numerelor de exemplare recoltate dar şi în ce priveşte zonele de risc pe raza unităţilor administrativ – teritoriale şi a fondurilor de vânătoare din judeţ.
De asemenea, toate autorităţile implicate vor participa la acţiuni de prevenire, urmând ca, tot la următoarea şedinţă, să se stabilească şi un grafic de acţiune. Nu în ultimul rând, la primării se vor transmite ghiduri cu privire la mijloacele de îndepărtat speciile de faună de interes cinegetic permise de lege, cu ajutorul cărora se va putea împiedica pătrunderea exemplarelor pe culturile agricole. Următoarea întâlnire de lucru va avea loc la sfârşitul acestei luni”, se precizează în comunicatul de presă emis de Prefectura Botoşani.
În concluzie, s-au întâlnit degeaba. Nu s-a luat nicio măsură concretă şi mai vor să se întâlnească încă o dată.