-1.2 C
Botoșani
duminică, 3 decembrie 2023

Peste 50.000 de persoane, tratate în 2014 la UPU Botoşani. Recordul îl deţine un pacient care a venit de 10 ori într-un an

upu spital fracturi (2)

Potrivit datelelor comunicate de reprezentantii Unitatii de Primiri Urgente din Botosani, anul trecut, nu mai putin de 54.591 de pacienti s-au prezentat in triaj si au primit ingrijiri medicale. Asta inseamna cate 150 de prezentari pe zi.

Ingrijorator este faptul ca din acest total, 30% reprezinta urgente reale iar restul fac parte din categoria celor care evita medicul de familie sau Policlinica din spital vin in urgenta pentru ca stiu ca aici vor fi tratati gratis.

„Multi neasigurati, multi care evita sa treaca pe la medicul de familie si bineinteles ca aglomereaza in mod inutil Unitatea de Primiri Urgente blocand poate consultul unor urgente de o gravitate extrema”, a spus Petre Radauceanu, medic sef UPU.

Recordul l-a detinut un pacient care s-a prezentat de 10 ori intr-un an in urgenta.

„Rau este ca unii vin chiar si de zece ori pe an in urgenta. Bolnavii cronici se adreseaza direct in urgenta, in loc sa beneficieze de o internare ca si cronic prin cabinetele de specialitate din Policlinica pe baza unei programari”, a declarat Marcel Gheorghiu, asistent sef UPU.

Supraaglomerat a fost anul trecut si compartimentul de primiri urgente de la pediatrie. Au fost aproape 20.000 de prezentari.

„Intr-un serviciu de urgenta niciodata nu poti sa spui ca nu este aglomerat. Poate avem o ora-doua in care este mai liber, dar compensam pentru ca avem momente in care de dimineata pana dupa-amiaza nu avem timp sa bem o gura de apa.Media de prezentari pe 24 de ore este undeva intre 70-80 de pacienti”, a declarat  Catalin Mihailiuc, medic sef upu pediatrie.

Din cei peste 73.000 de pacienti examinati in UPU de la Spitalul Judetean si Pediatrie, un sfert au fost internati.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA