0.5 C
Botoșani
luni, 17 martie 2025

Peste 4300 de proprietari de drone din România riscă puşcăria

Airsoft botosani 19 iunie 2015 (13)

Fie că vorbim de cercetări arheologice, topometrice sau de nunți și botezuri mai cu ștaif, românii au prins gustul filmărilor cu drona. Pe cerul patriei noastre sunt, conform unor estimări ale specialiștilor în aeronautică, în jur de 4.500 de asemenea avioane fără pilot, radiocomandate de la sol, aproape toate ilegale, neînmatriculate!

În urmă cu un deceniu drona părea pentru români parte a unui viitor îndepărtat. Aparatele de zbor fără pilot folosite în domeniul militar – în războaie duse la distanță -, puteau fi văzute doar în filme. Acum, însă, drona pare să-și fi câștigat locul ei în cotidianul plaiurilor mioritice și chiar să dea mari bătăi de cap celor care au în grijă securitatea și siguranța țării.

Chiar dacă nimeni nu știe cu exactitate numărul avioanelor fără pilot care sunt în posesia românilor, din cauza faptului că se vând la magazin, sub formă de jucării, specialiștii în aeronautică apreciază că vorbim de cel puțin 4.500 de astfel de aparate. Problema cea mai mare e că extrem de puțini dintre proprietarii lor se sinchisesc să declare autorităților o­­biectul zburător comandat de la sol. Statisticile Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) stau mărturie.

”Din estimările noastre, vorbim de aproximativ 4.500 de drone profesioniste, capabile să facă aerofotografii, filmări și supravegheri. Dar nu e o cifră oficială pentru că la noi sunt înmatriculate doar 170 de astfel de aparate de zbor fără pilot! Asta este cifra oficială a dronelor din România! Restul, de peste 90%, sunt în ilegalitate. Proprietarii dronelor deținute fără a fi înregistrate legal trebuie să știe că nu dețin o jucărie, ci un aparat de zbor fără pilot care se supune regulilor aviatice. De aceea, dacă nu vin la noi pentru înmatriculare și sunt prinși că ridică drona de la sol riscă închisoarea de la șase luni la un an”, ne-a declarat inspector Remus Dogaru din cadrul AACR.

Surse din cadrul ”Internelor” ne-au dezvăluit că probelma dronelor poate îmbrăca forme care aduc atingere siguranței națio­n­ale, motiv pentru ca­re specialiștii AACR lucrează la un protocol de colaborare în care vor apărea și polițiști pentru a-i putea depista, în echipe comune, pe cei care folosesc drone ilegale.

Citeşte mai mult pe Libertatea.ro

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES










ULTIMA ORA