Peste 100 de elevi care au învăţat în străinătate au revenit în învăţământul botoşănean

0
641

elevi ghiozdane scoala rechizite1

Au studiat in scoli din Italia, Spania sau Norvegia, dar s-au intors acasa pentru a invata in scolile de pe meleagurile natale. Vorbim de 114 scolari care au fost plecati impreuna cu parintii lor peste hotare, dar care acum au solicitat reechivalarea studiilor si reinscrierea in invatamantul din Botosani in anul scolar 2016-2017.

Cei mai multi provin de la scolile din Italia, respectiv 97 de scolari. Sase au venit din Spania, trei din Norvegia, cate doi din Anglia si Germania si cate unul din Belgia, Cehia, Grecia si Portugalia.

“Cei mai multi au revenit din Italia, 97, sase din Spania, trei din Norvegia, cate doi din Anglia si Germania si cate unul din Portugalia, Belgia, Grecia si Cehia. Multi dintre acesti elevi sunt copii romani care au plecat si s-au intors acasa. Au notiuni de limba romana si s-au integrat in scolile noastre”, a spus Ciprian Manolache, purtator de cuvant ISJ Botosani.

Trecerea de la sistemul de predare strain la cel romanesc trebuie facuta cu mare grija, pentru ca impactul emotional este major, spun psihoterapeutii.

“Acesti copii au nevoie de un timp de acomodare, au nevoie in primul rand sa se simta bine emotional ca apoi sa poata sa faca fata cerintelor scolare. Sistemul de invatamant din tara noastra este diferit de tara din care acesti copii vin, cerintele sunt schimbate. Au nevoie in primul rand sa-si faca prieteni, sa se acomodeze emotional la noile cerinte, altfel se poate ajunge la izolare, la un sentiment de excludere. Copilul poate sa dezvolte chiar diverse simptome specifice depresiei la copil care este diferita fata de depresia la adulti. Adica pot fi mai agitati, mai agresivi, fara ca parintele sa-si dea seama ca in spatele acestor atitudini este doar  aceasta schimbare de mediu”, a declarat Anca Larionesei, psihoterapeut.

In fiecare an, zeci de scolari care au invatat in strainatate se intorc sa studieze in judetul Botosani. De regula, cei mai multi sunt din Italia si Spania, tari in care parintii lor au plecat sa castige un ban.