13.3 C
Botoșani
luni, 23 mai 2022

PERFORMANŢĂ ISTORCĂ. FC Botoşani este în EUROPA LEAGUE indiferent de rezultatele ultimei etape

fcbotosani - rapid (27)

FC Botoşani a reuşit ceea ce nici nu îndrăzneau să viseze cei mai optimişti suporteri, în urmă cu trei-patru ani când echipa se afla în liga secundă. Cu o etapă înainte de finalul sezonului, echipa antrenată de Leo Grozavu este matematic în preliminariile Europa League iar partida cu Viitorul, programată vineri pe Municipal, este un bun prilej de a sărbători această performanţă istorică.

FC Botoşani a făcut un tur de campionatul foarte bun iar în iarnă toată lumea vorbea de Europa League. Startul returului a fost unul neaşteptat de slab iar la un moment dat au reapărut emoţiile retrogradării. Finanţatorul Valeriu Iftime a luat în calcul inclusiv înlocuirea antrenorului Leo Grozavu. Nu a făcut-o iar Leo Grozavu a reuşit să readucă echipa FC Botoşani la forma din turul campionatului şi să intre din nou în cărţi pentru un loc de Europa League. Înaintea penultimei etape a campionatului, FC Botoşani avea un avans de patru puncte în faţa formaţiilor Viitorul şi CSMS Iaşi, principalele candidate la locul de Europa League. Viitorul a pierdut cu 2-0 în faţa formaţiei FC Braşov, CSMS Iaşi a fost învinsă cu 5-2 de Pandurii Tg. Jiu iar FC Botoşani a pierdut cu 2-0 pe Naţional Arena în faţa campioanei Steaua Bucureşti. În urma acestor rezultate, diferenţa de patru puncte dintre FC Botoşani şi principalele urmăritoare s-a păstrat iar echipa pregătită de Leo Grozavu este în Europa League indiferent de rezultatele ultimei etape.

Această performaţă istorică se datorează rezultatelor obţinute de FC Botoşani în acest sezon dar şi conjuncturii. Petrolul Ploieşti, CFR Cluj şi Dinamo sunt în insolvenţă şi nu au dreptul de a juca în cupele europene iar CSU Craiova nu îndeplineşte condiţiile de vechime în competiţiile naţionale iar UEFA a respins solicitarea făcută de olteni. Astfel, FC Botoşani, de pe locul opt al clasamentului, va merge în primul tur al preliminariilor Europa League.

2-9 iulie: Primul tur în Europa League

Calificarea în Europa League este o performaţă uriaşă pentru FC Botoşani dar în acelaşi timp şi o responsabilitate foarte mare. Echipa antrenată de Leo Grozavu va reprezenta România într-o competiţie internaţională şi nu îşi poate permite să se facă de râs. Asta înseamnă că FC Botoşani va trebui să transfere foarte mulţi jucători de valoare într-un timp cât mai scurt şi să-i integreze în lotul existent în mai puţin de o lună de zile. Primul tur al preliminariilor Europa League este programat pe 2-9 iulie.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA