0.6 C
Botoșani
miercuri, 11 decembrie 2024

Pensiile speciale, adoptate de parlamentari. 300 au votat „pentru”

parlament

Circ la Parlament în ziua privilegiilor! Parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, cu 300 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și opt abțineri. Procedura a fost, însă, contestată de liberali, care au părăsit sala de plen. Mai mult decât atât, parlamentarii rămân și cu majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare. De asemenea, senatorii discută în comisii despre pensiile speciale ale primarilor, potrivit Realitatea TV.

Practic, astăzi au fost date patru voturi pentru cele două proiecte de lege prin care li se acordă pensii speciale parlamentarilor și prin care li se majorează sumele forfetare pentru transport și cazare. Președintele Klaus Iohannis nu le mai poate retrimite în Parlament și este obligat să le promulge în termen de 10 zile, a transmis corespondentul Realitatea TV.
Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată la sfârşitul sesiunii trecute, dar șeful statului a întors legea în Parlament, pentru reexaminare, nemulţumit că senatorii şi deputaţii şi-au votat noi privilegii. La reexaminare, aleşii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale. Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament. Iată care este împărţirea:

– un mandat: 1.500 de lei

– două mandate: 3.100 de lei

– trei mandate: 4 .400 de lei

Asta în condiţiile în care pensia medie în România este de 890 de lei.

Majorarea sumelor forfetare pentru transport și cazare

Legea pentru modificarea art. 45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care prevede majorarea sumelor forfetare care li se acordă pentru deplasări parlamentarilor, în schimbul renunţării la maşinile de serviciu, a fost adoptată pe 29 septembrie de către parlamentari. Președintele Iohannis a trimis, însă, Parlamentului spre reexaminare legea, motivând că „poate conduce la cheltuieli bugetare excesive”.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES











































ULTIMA ORA