-1.2 C
Botoșani
duminică, 3 decembrie 2023

Patru zile cu temperaturi care vor ajunge până la -25 de grade. VEZI ce recomandări au făcut reprezentanţii ISU Botoşani

iarna pietoni trotuar (1)

Potrivit informării meteorologice transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 06 ianuarie, ora 14.00 – 09 ianuarie, ora 10.00, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor.  Temperaturile minime vor coborî frecvent sub – 15 grade, iar izolat chiar sub -25 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între – 10 şi 0 grade.

În cursul zilei de marţi (6 ianuarie) şi în noaptea de marţi spre miercuri (6 spre 7 ianuarie) vântul va avea intensificări  în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 55 …65 km/h.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să monitorizeze situaţia şi să aplice măsurile stabilite pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de ger, pentru a proteja cetăţenii.

Primarii, în calitate de preşedinţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă,  trebuie să acorde sprijin persoanelor cu nevoi sociale deosebite, persoanelor vârstnice, singure şi bolnave, pentru a trece cu bine această perioadă cu temperaturi extreme.

Patrule mixte aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţiei Locale şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă vor derula acţiuni de căutare a persoanelor fără adăpost şi de transport al acestora la UPU – SMURD al Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru evaluarea stării de sănătate. Ulterior, persoanele fără adăpost vor fi transferate în locurile special amenajate pentru această perioadă cu temperaturi scăzute.

Cetăţenilor li se recomandă să evite, pe cât posibil, deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să se îmbrace cu haine care să nu permită pătrunderea frigului şi a umezelii, să folosească încălţăminte cu talpă groasă şi bine căptuşită, să-şi protejeze gura şi nasul prin acoperirea lor cu un fular. Prin acoperirea gurii, vă protejaţi plămânii de aerul rece. Verificarea sobelor, centralelor termice, coşurilor de fum trebuie să constituie o prioritate pentru a preveni eventualele dezastre cauzate de defecţiuni tehnice şi pentru evitarea inhalării de fum şi gaze toxice. Botoşănenii sunt sfătuiţi să nu folosească instalaţii improvizate pentru încălzirea locuinţelor şi să nu suprasolicite instalaţiile electrice din casă sau de la locul de muncă. Se impune evitarea consumului băuturilor alcoolice. Asiguraţi-vă că persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră nu se vor deplasa prin frig. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlnesc sau despre care au cunoştinţă.

Sfaturi pentru persoane juridice:

  • protejarea contra îngheţului şi asigurarea funcţionării instalaţiilor de stingere cu apă (hidranţi interiori, exteriori, etc);
  • asigurarea uneltelor necesare în vederea deszăpezirii operative a căilor de acces şi intervenţie;
  • supravegherea permanentă a centralelor termice şi oprirea imediată a acestora atunci când se constată o avarie la acestea (având în vedere suprasolicitarea acestora din cauza temperaturilor scăzute);
  • repunerea în funcţiune se va face numai de personalul autorizat;
  • verificarea coşurilor de fum de la instalaţiile de încălzire, în vederea depistării eventualelor defecţiuni şi remedierea acestora;
  • etarea suprasolicitării instalaţiilor electrice, prin folosirea unor sisteme de încălzire locală;
  • menţinerea practicabilă a căilor de acces la sursele de apă şi la instalaţiile de stingere;
  • protejarea contra îngheţului a autospecialelor şi utilajelor de stingere a incendiilor, unde există;
  • marcarea vizibilă, în vederea identificării cu uşurinţă a hidranţilor exteriori;
  • căminele în care sunt montate robinete de închidere a instalaţiilor de apă vor fi căptuşite cu materiale izolatoare termic.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA