17.3 C
Botoșani
marți, 27 septembrie 2022

Patru investiții de peste 20 de milioane de euro în orașul Flămânzi

Primăria orașului Flămânzi pregătește noi investiții cu fonduri europene. Este vorba de patru proiecte foarte importante care vor rezolva problema apei, canalizării, gazului și infrastructurii rutiere.

În urmă cu mai bine de un deceniu, autoritățile locale din Flămânzi au înțeles că singura șansă de dezvoltare o reprezintă accesarea de fonduri europene. Au atras aproximativ 20 de milioane de euro și au pregătit proiecte pentru încă vreo 20 de milioane de euro.

9,5 milioane euro pentru apă-canalizare

Primăria orașului Flămânzi a făcut primii pași în vederea obținerii finanțării pentru 35 de kilometri de rețea de apă și 35 de kilometri de canalizare. Odată cu  implementarea celor două proiecte, se va realiza și o sursă de apă proprie care ca asigura o parte din necesarul localității.

“Lucrăm de un an și jumătate la proiectul de aducțiune apă-canalizare. Vorbim de 35 de kilometri de rețea de apă și 35 de kilometri rețea de canalizare. Avem deja studiul de fezabilitate făcut, plus celelalte studii. Tot în proiectul de apă avem prevăzute și trei captări care ne vor asigura aproximativ 30-40% din necesarul de apă al orașului Flămânzi. Problemele cu apa la Flămânzi sunt cunoscute și nici nu văd șanse să se rezolve pe termen scurt, ținând cont de situația în care se află operatorul de apă. O primă sursă de finanțare am găsit la Compania Națională de Investiții și am depus documentația. Mai este și varianta unei finanțări europene și stăm cu ochii pe rezultatul negocierilor dintre guvern și Comisia Europeană pe ceea ce înseamnă Planul de Redresare și Reziliență. Proiectul de apă înseamnă 3,5 milioane de euro iar cel de canalizare iar cel de canalizare este de 6 milioane de euro”, a spus Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi. Odată finalizate cele două proiecte, toți locuitorii orașului Flămânzi vor beneficia de apă și canalizare.

Străzi modernizate și gaz metan

Primăria orașului Flămânzi va extinde proiectul de mobilitate urbană, aflat acum în execuție. Deja se lucrează la documentația necesară iar în momentul în care se va deschide sesiunea de finanțare, aceasta va fi depusă.

“Avem extinderea proiectului de mobilitate urbană. Prin Programul Operațional Asistență Tehnică vom pregăti toată documentația și proiectul tehnic. Ulterior, vom aștepta lansarea programului pentru a obține finanțarea. Vor fi în jur de 14 kilometri de infrastructură rutieră, o extindere a depoului, vom mai achiziționa una sau două mașini electrice, stații de autobuz, trotuare, piste de bicicliști”, a mai spus Dan Oloeriu.

Pe lângă apă, canalizare și infrastructură rutieră, Primăria orașului Flămânzi încearcă să rezolve și problema gazului. În această perioadă se lucrează în zona centrală iar două-trei luni o parte dintre locuitori se vor putea racorda la rețeaua de gaz. Primarul Dan Oloeriu spune că are un alt proiect pregătit pentru alimentare cu gaz a aproximativ 50% din orașul Flămânzi.

“Am depus deja documentația pe Programul Național Infrastructură Mare pentru proiectul de gaz. Este în evaluare. Cu acest proiect, acoperim în jur de 50% din orașul Flămânzi. Pe celălalt proiect, se lucrează. Suntem la un stadiu de execuție a lucrărilor de 40-50%. Am stabilit un parteneriat între orașul Flămânzi, comuna Frumușica și operator, urmând să ne racordăm la stația de medie presiune de la Frumușica. Urmează să aprobăm în Consiliul Local acest parteneriat și probabil în două-trei luni vom avea gaz la Flămânzi”, a mai precizat Dan Oloeriu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


ULTIMA ORA