16.4 C
Botoșani
miercuri, 31 mai 2023

Pași importanți către deschiderea punctului vamal Racovăț

În cursul zilei de ieri s-a organizat o întâlnire între reprezentanții guvernelor de la București și Kiev, ai autorităților vamale din România și Ucraina și reprezentanți ai autorităților județene din Botoșani, Suceava și Regiunea Cernăuți. La această întâlnire a mai fost prezenți șefului Ambasadei Ucrainei în România, Păun Rahovei și reprezentanții Uniunii Europene (EUAM).

S-au purtat discuții egate de oportunitatea deschiderii în cel mai scurt timp a punctelor vamale Racovăț (BT) și Vicovu de Sus (SV), împreună cu inițiative de dezvoltare a acestor puncte vamale pentru traficul de mărfuri. S-au prezentat aspectele pozitive ale transportului transfrontalier, dar și necesitățile pentru punerea în practică a propunerilor părții ucrainene. În final, a fost o declarație comună asumată și semnată de către reprezentanții celor două tări.

“Comuna Pomârla va participa activ la toate activitățile necesare punerii în practică a inițiativelor de nivel local, împreună cu ceilalți decidenți de la nivel județean, național și, nu în ultimul rând, la nivelul transfrontalier. Finalizarea podului peste râul Prut de la Noua Sulita – Marsinti (Ucraina) face posibilă crearea unei rute de transport dinspre Kiev către România prin orașul Herța, punctul vamal Racovăț și mai apoi către municipiile Dorohoi și Botoșani. Vama Racovăț are posibilități reale de dezvoltare, iar importanța strategică a acestei rute de transport prin județul Botoșani către județele Iași și Suceava este fără de tăgadă. Oportunitățile ulterioare trebuie să călăuzească eforturile și priceperea către un numitor comun, deschiderea de noi porți economice și de suflet către Ucraina. Deschiderea unui coridor transfrontalier de transport mărfuri prin județul nostru constituie probabil unul dintre puținele argumente pentru dezvoltarea ulterioară pe termen scurt și mai apoi pe o perioadă nedeterminată.

Sperăm ca Ucraina să acceadă în Uniunea Europeană și să nu mai aducem în discuție ”porțile închise sau deschise” și în acel prezumtiv context, coridorul de transport creat rămâne un factor determinant în dezvoltarea zonelor tranzitate. Județul Botoșani are nevoie de acest coridor de transport! Comuna Pomârla are nevoie de noi oportunități de dezvoltare!”, a precizat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA