9.9 C
Botoșani
marți, 23 aprilie 2024

Parlamentarii şi-au votat PENSIILE SPECIALE. Deputaţii şi senatorii vor încasa într-o LUNĂ cât alţi pensionari într-un an

parlament

Parlamentarii au votat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.
Senatorii şi deputaţii, reuniţi marţi în ședință comună, au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, pe care l-au şi votat.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
„Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se arată în proiectul de lege.
Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.
Citeste mai mult pe RTV.NET

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERESULTIMA ORA