16.7 C
Botoșani
vineri, 24 mai 2024

Parlamentarii pot fi ARESTAŢI mai uşor. Plenul a modificat Statutul

parlament

Parlamentarii au votat, marţi, în plenul comun, modificarea Statutului senatorilor şi deputaţilor astfel încât solicitările de reţinere şi arestare ale justiţiei să fie avizate cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenți.

Plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis, cu 292 de voturi pentru și un vot împotrivă, că urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți la ședință.

Senatorii şi deputaţii au pus astfel în acord prevederile Statutului cu cele ale Constituţiei şi deciziile CCR referitoare la imunitatea parlamentară.

„Camera hotărăște asupra cererii (n.r. — de încuviințare a începerii urmăririi penale, reținerii sau arestării preventive) cu votul secret al majorității membrilor prezenți, în condițiile respectării prevederilor art. 67 din Constituția României, republicată. Hotărârea Camerei se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și se comunică de îndată ministrului Justiției”, prevede Statutul parlamentarului modificat.

Statutul senatorilor şi deputaţilor prevedea, în forma iniţială, că cererile justiţiei de reţinere şi arestare sunt adoptate cu votul secret al majorităţii membrilor săi.

Citeste mai mult pe RTV.NET 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

ULTIMA ORA