-5.6 C
Botoșani
luni, 10 februarie 2025

Parcul Cornișa a devenit o gaură neagră pentru municipiul Botoșani. Mulți angajați și lucrări de proastă calitate: „Lacul pierde lunar 3000 de mc de apă”

În 2019, autorități locale inaugurau cu mare fast Parcul de Agrement Cornișa, un complex întins pe 48 de hectare și care ar fi trebuit să atragă valuri de turiști în municipiul Botoșani. Nici bine nu a început funcționarea parcului și s-au descoperit deficiențe după deficiențe, costurile de funcționare au crescut de la an la an și în loc să aducă venituri la bugetul local, acest parc reprezintă o gaură neagpă pentru Primăria Botoșani.

Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Sport și Agrement, care are în administrare Parcul Cornișa, a explicat motivele pentru care costurile de funcționare sunt foarte mari.

“Este un deziderat luat în calcul din 2019, odată cu deschiderea parcului Cornișa. De la început a fost o discuție, să încercăm ca această activitate să fie sustenabilă. Dar trebuie să ținem cont de două aspecte, creșterea considerabilă a salariilor, am ajuns ca fondul de salarii să crească de la un milion și ceva pe an, la trei milioane de lei. Al doilea este creșterea preúrilor la utilități. Am plecat de la 3-4 lei metrul cub de apă și am ajuns 16 lei, la gicacalorie e la fel. Prețul la energie electrică, era 50 de bani kilowatul și am ajuns la 1,3 lei, plafonat. Avem vreo 400 de stâlpi de iluminat. Nimic cu led. Am mai schimbat noi câteva. Sunt foarte mari costurile de întreținere. Tot cumpărăm șezlonguri în fiecare an, unii parcă și-au propus să le rupă când vin la Cornișa. Avem o echipă întreagă de oameni care trebuie să întrețină spațiile verzi și sunt cheltuieli. Plus salubrizarea zi de zi, pentru își comandă din oraș și vin și mănâncă aici. Trebuia să stea cineva care să facă curățenie. 500.000-600.000 de lei se duc pe întreținerea spațiilor verzi”, a explicat Eugen Țurcanu.

Deficiențe mari și materiale de proastă calitate

În urmă cu aproximativ 15 ani, fostul primar Cătălin Flutur a început demersurile pentru realizarea unui parc de agrement pe o suprafață de 48 de hectare, la ieșirea din municipiul Botoșani, un proiect estimat la 20 de milioane de euro, din care 50% fonduri europene și 50% contribuția municipiului Botoșani.

În 2012, proiectul a fost preluat de Ovidiu Portariuc, care a câștigat alegerile pentru funcția de primar, iar în mandatul lui au demarat lucrările. Patru ani mai târziu, Cătălin Flutur a revenit în funcția de primar al municipiului Botoșani iar în 2019 a inaugurat cu mare fast Parcul de Agrement Cornișa.

 

La scurt timp după deschiderea complexului, au început și problemele. Eugen Țurcanu, cel care administrează parcul de agrement, spune că a făcut multe sesizări către primărie și constructorul care a oferit o garanție de zece ani, problemele au rămas nerezolvate.

“Avem zeci de notificări făcute către Electroalfa, către primărie, către cealaltă firmă care a edificat patinoarul și au venit cu lucrări suplimentare pe piscină, în urma ruperilor de maluri din 2016. Mare parte din ce notificăm, nu e treaba lor. Pleacă trotuarele la vale, nu e treaba lor. Asfaltul e fisurat, nu face obiectul garanției. Tot timpul ne lovim de un zid. Orice le trimitem, nu face obiectul garanției. S-au pus echipamente de foarte proastă calitate, robineți, dușuri… Nu au rezistat nici măcar în prima vară. Am băgat mulți bani pentru întreținere. Au cumpărat niște porcării de hidrobiciclete. Au cumpărat niște patine care lasă răni. A trebuit să cumpărăm alte patine, profesionale, care au exploatare îndelungată și care nu lasă răni. Au pus gazon sintetic pentru tenis de câmp, pe terenurile de fotbal și nu se mai putea juca. Se mută plăcile de beton de sub terenurile de sport. Notificăm constructorul și ne spune că nu face obiectul garanției. Are garanție 10 ani. Cum să mă apuc eu să schimb suprafața, când ea încă e în garanție? Obiectivul are garanție zece ani, au trecut abia șase ani. Lacul cu hidrobiciclete și rafting pierde lunar mii de metri cubi. Acolo încap 9000 de metri cubi iar într-o lună, 3000 dispar. Facem notificări la primărie, la Electroalfa, nu se întâmplă nimic. Apoi vin și spun: ești ineficient. Pe curenții de aer și vaporizare, ar trebui să se piardă 200-300 de litri din cei 9000 de metri cubi. Care e eficiența dacă pierd 3000-4000 de metri cubi de apă lunar?”, a declarat administratorul parcului de agrement.

Mulți angajați și servicii externalizate

Parcul de Agrement Cornișa are peste 50 de angajați dar cu toate acestea sunt și servicii externalizate pentru care se plătesc sume considerabile. Astfel, cheltuielile anuale sunt cu mult mai mari decât veniturile iar primăria trebuie să acorde o subvenție pentru a nu se ajunge la închiderea parcului de agrement.

“Anul trecut am avut subvenție 1,7 milioane lei. Anul acesta, colegii mei mi-au făcut solicitări care ajung la 4 milioane, în condițiile în care le-am spus să fie la nivelul anului trecut. Dezideratul meu este să ajung la 100.000-200.000 subvenție. Acum, se cere externalizarea unor servicii care pot fi făcute de un salariat. Externalizarea aia înseamnă 180.000 de lei. Sunt aici unii oameni care sunt contra la orice. Plus unii care nu justifică salariul. Ținem oameni pe care când îi pui să facă ceva și nu sunt în stare să facă. Avem vreo 52, plus cei de la contabilitate, achiziții, resurse umane. Dacă ar fi la privat, cred că parcul ar funcționa cu jumătate din oameni. Dacă îl pui pe un domn care este supraveghetor, să facă muncă calificată, spune că nu e treaba lui și refuză. S-au înscris în sindicatul Impact, se duc și mă toarnă la sindicat iar ăia îmi fac plângeri și sesizări. Ăia care sunt supraveghetori, nu iau patinele să le ascută, să vină un lăcătuș mecanic. Ei stau patru-cinci în recepție. La patinoar avem casier, recepționist, supraveghetor… ei nu pot să strângă și să măture. Trebuie să vină o femeie de serviciu. Și încă unul care să scoată mașina de gheață. Domnul primar știe realitatea dar se face că nu vrea să știe. Nu se vrea să ne facem treaba. Nu poți să faci treabă cu niște oameni care nu înțeleg că trebuie să facem acest obiectiv să funcționeze. Foarte multe concedii medicale. Când li se pune pata, s-au supărat, dispar în medicale cu săptămânile.

În 2024, opt luni nu am fost director și lucrez cu marfa clientului. Încasările în 2024, obiective plus alimentație publică, sunt mai mari cu 3% față de 2023. Total încasări în 2024 sunt 6,8 milioane lei dintre care încasări obiective 5,6 milioane. Nu sunt mulțumit, tot discut cu colegii cum să crește vizibilitate, comunicarea publică, metode de a mai face reclamă, cu resursele pe care le avem. De un an și ceva, nici măcar nu mai sponsorizăm postările în social media”, a mai declarat Eugen Țurcanu.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.













ULTIMA ORA