News Firmele mari din municipiul se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte forţa de muncă. Acesta este un paradox în condiţiile în care judeţul Botoşani este în top la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de şomeri.
Valeriu Iftime, preşedintele companiei Elsaco susţine că intenţionează să mai facă angajări şi că de la an la an numărul salariaţilor este din ce în ce mai mare. Vara este perioada de vârf iar compania Elsaco ajunge să aibă câte 1000 de angajaţi. Marea problemă este că foarte greu se găsesc oameni bine pregătiţi.
„Elsaco nu va renunţa la oameni în 2014. Trendul nostru de creştere este continuu. În perioada de vară când sunt deschise toate şantierele, avem peste 1000 de angajaţi. La momentul acesta nu avem de gând să trimitem oameni acasă. Vom facem mici corecţii la partea de construcţii unde nu chiar oricine poate construi. Noi avem impresia că dacă eşti tractorist şi ai lucrat în Balta Brăilei la pompe, vii şi eşti zidar. Toată lumea crede că este uşor în construcţii”, a spus Valeriu Iftime. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi celelalte firme importante din municipiu precum Victor Construct, Serconf sau Rapsodia Conf. Spre exemplu, fabricile de confecţii aduc muncitori din judeţ, de la 70-80 de kilometri deoarece nu găsesc în municipiul Botoşani.
Sistemul de învăţământ este la pământ
Oamenii de afaceri consideră că la ora actuală sistemul de învăţământ din România este prost conceput şi din acest motiv nu mai sunt specialişti. Cu aceeaşi problemă se confruntă firmele atât în momentul în care caută zidari cât şi atunci când vor să angajeze muncitori. „Ştim foarte bine că nu sunt şcoli de meserii, că au plecat din ţară. Noi am trimis inginerii şi specialiştii în occident iar nouă ne-au trimis înapoi zidari şi faianţari pe care i-au şcolarizat ei. Ei aveau cu totul alte meserii când au plecat. Este o mare problemă de a găsi oameni calificaţi. Este cea mai mare problemă. În domeniul softului este o tragedie. Este foarte complicat să găseşti un inginer foare bun, un constructor foarte bun, un electricean foarte bun. Se fac şcoli pe la Spiru Haret sau nu ştiu unde şi vin cu diplome. Acele diplome nu valorează nimic. Până la urmă, şcoala se va alinia la nişte reguli mondiale. Un om care termină o facultate trebuie să aibă informaţii suficiente pentru a intra într-o companie şi să se adapteze într-un timp foare scurt”, a mai spus Valeriu Iftime.
Din acest motiv, firmele mari îşi angajează oameni care au un minim de pregătire după care îi trimit la tot felul de cursuri pentru a se specializa. „Structura de bază a companiei este formată. Avem peste 200 de oameni cu studii superioare. Avem un program de instruire continuu. Cheltuim destul de mulţi bani pe cursuri. Cursuri de vânzări, de manager de proiect”, a conchis omul de afaceri botoşănean.