12.4 C
Botoșani
vineri, 24 martie 2023

Ouăle se vor scumpi cu 10-15% din cauza gripei aviare

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle se vor scumpi considerabil în România din cauza gripei aviare.

„Dacă un ou se producea doi ani în urmă cu 20 de bani, acum s-a dus undeva la 40-50 de bani. Iar gripa aviară este cireaşa de pe tort. În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%” a declarat pentru TVR Leonard Stafie, reprezentat Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi.

Statistile oficiale arată că în decembrie, prețurile erau mai mari cu peste 35% față de perioada similară din 2021. Acum, unii comercianți le vând chiar și cu peste un leu bucata, iar crescătorii de păsări pun scumpirile pe seama costurilor mai mari de producție cu furajele și utilitățile. Aproximativ 224.000 de păsări au fost sacrificate la trei ferme de curcani din Brașov, acolo unde au fost descoperite focare de gripă aviară. Specialiștii ANSVSA consideră că în scurt timp vor mai apărea și alte focare.

Citește mai mult pe RTV.net

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA