Târgul Expozițional de Miei, Pielicele și Produse Tradiționale din perioada 30 aprilie – 1 mai se anunță cel mai mare eveniment organizat anul acesta în județul Botoșani. Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis, se așteaptă la peste 15.000 de vizitatori în cele două zile.
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani, în parteneriat cu Stațiunea de Cercetare Popăuți și Primăria comunei Răchiți, vor organiza în zilele de 30 aprilie și 1 mai Târgul Expozițional de Miei, Pielicele și Produse Tradiționale, un eveniment la care vor veni fermieri din aproape toată zona Moldovei. În cele două zile, vor fi mai multe evenimente, de la întâlniri cu fermierii, discuții despre noul Plan Național Strategic, deschiderea muzeului Karakul de Botoșani, paradă a animalelor și un spectacol maraton.
“Acest eveniment îl reluăm după doi ani în care a fost suspendat din cauza restricțiilor. Acest eveniment a luat amploare. Am pornit cu două boxe de calculator și un microfon iar astăzi avem un eveniment cu 15.000 de vizitatori, cu participanți din regiunea Moldovei. Evenimentul a luat amploare și trebuie să ne ridicăm la nivelul cerințelor actuale. În prima zi va fi o întâlnire cu oamenii de specialitate, din partea Academiei de Științe Agricole și Silvice și vom deschide oficial muzeul rasei Karakul de Botoșani. Organizăm un workshop în sala de ședințe a Stațiunii Popăuți iar asociațiile profesionale își vor prezenta materialele și tot ce au realizat în ultimii ani. De asemenea, instituțiile publice de profil vor avea câte o prezentare în ceea ce privește noul PNS. În a doua zi vom avea prezentarea exponatelor și vorbim de ovine, caprine, taurine, produse tradiționale, vom avea meșteșugarii. Va exista și o dezbatere cu autoritățile centrale, la care va participa domnul ministru al Agriculturii, reprezentanții Parlamentului României”, a spus Ionică Nechifor.
Lipsă de implicare a Consiliului Județean
Organizatorii au vrut să implice în acest eveniment și Consiliul Județean Botoșani dar s-au izbit de o reticență a reprezentanților acestei instituții.
“Am avut o discuție cu doamna președinte a Consiliul Județean. A avut disponibilitate dar ceilalți din subordinea domniei sale au tratat cu superficialitate acest eveniment. Ca atare, am considerat că pentru o contribuție minoră, nu merită să angrenăm într-un asemenea eveniment Consiliul Județean, care de fapt nu ne sprijină cu nimic”, a adăugat Ionică Nechifor.
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani: “Asigur de tot sprijinul Instituției Prefectului în partea de organizare a evenimentului și de promovare. Cred că este un eveniment cu tradiție în județul Botoșani și care aduce între 10.000 și 20.000 de oameni”
Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți: “Primăria Răchiți a răspuns pozitiv la inițiativa Stațiunii de Cercetare Popăuți, pentru organizarea acestui frumos eveniment. Ne vom implica, avem și un protocol de colaborare care a fost aprobat în Consiliul Local. Ne implicăm cu personal și inclusiv în ceea ce privește cheltuielile de organizare și vă asigur că totul va fi făcut cu respectarea legislației în vigoare”
Gabriela Mateiuc, Cozonacul Domnesc: “Acest eveniment devine o tradiție. Eu nu pot să zic decât că mă simt onorată să fiu invitată la acest târg. Cu părere de rău o spun că în toată țara produsele noastre sunt foarte cunoscute și foarte căutate dar în Botoșani nu sunt. Este singurul eveniment de amploare unde suntem invitați”
Costel Șoptică, deputat: “Remarc în primul rând modul în care arată stațiunea de cercetare și felicit ideea de a introduce muzeul în circuitul turistic al Botoșaniului. Sunt lucruri care merită promovate și care fac cinste județului Botoșani. Știu că participanții la acest târg au fost extraordinar de încântați pentru că au reușit să-și prezinte produsele iar vizitatorii au văzut ce producem noi la Botoșani”