Reprezentanţii firmelor de salubritate din judeţul Botoşani sunt revoltaţi de faptul că s-a majorat tariful la depozitul de deşeuri de la marginea municipiului Botoşani şi ameninţă că nu vor mai ridica gunoiul. Tariful s-a majorat de la 44 de lei la 155 de lei, plus TVA.
Petru Filip, administratorul societăţii Pavra susţine că în condiţiile actuale, încasează mai puţini bani de la primării decât are de plătit la groapa de gunoi. El susţine că din această săptămână nu va mai ridica gunoiul şi că vor fi munţi de gunoaie în judeţul Botoşani, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani la Napoli. „Până acum era 44 de lei pe tona de deşeu iar din această săptămână au făcut 155 lei plus TVA. Se ajunge la 192 lei pe tona de deşeuri. Când era 44 de lei pe tonă, de multe ori eram la limită în ceea ce priveşte plata cheltuielilor. Acum trebuie să plătesc la depozit 2000 de lei pentru o maşină de zece tone iar eu încasez între 1200 şi 1500 de lei. Nu ştiu ce se va întâmpla. Va fi mai rău ca la Napoli. În plus, ei vor să plătesc la intrarea maşinii pe rampă dar eu încasez cel mai devreme la 30 de zile de la emiterea facturii. Am propus să deschidem un depozit provizoriu în comuna Mihai Eminescu, la fosta rampă de gunoi. A fost singura rampă comunală autorizată de Protecţia Mediului Botoşani. Există inclusiv acordul primăriei Mihai Eminescu. Cei de la Mediu nu sunt de acord. În aceste condiţii suntem decişi să oprim activitatea. Suntem trei firme care ridicăm gunoiul din 52 de comune ale judeţului Botoşani”, ne-a declarat Petru Filip.
Reprezentanţii societăţii Urban Serv, cea care administrează depozitul de la marginea municipiului Botoşani spun că au fost obligaţi să majoreze tarifele deoarece deşeurile care se aduc trebuie transporate ulterior la noul depozit de la Stăuceni.
„Prin autorizaţia de mediu, eu am obligaţia ca deşeurile depozitate pe spaţiul de stocare temporară să îl transport ulterior la Stăuceni. La cei 44 de lei care erau până acum, am adăugat tariful de depozitare de la Săuceni plus cheltuiala de transport. Dacă nu aş avea obligaţia să îl transport la Stăuceni, nu ar fi nicio problemă. Eu voi plăti o taxă de depozitare, în valoare de 70 de lei, la depozitul de la Stăuceni, plus cheltuielile de încărcare şi transport. În municipiul Botoşani nu există nicio problemă. Probleme au apărut în judeţ. Aceste cheltuieli suplimentare nu pot fi plătite de populaţia municipiului Botoşani pentru că gunoiul nu este din municipiul Botoşani. Eu îi înţeleg atât pe primari cât şi pe operatori dar nu pot face protecţie socială. Ei degeaba fac scandal către Urban Serv. Ei trebuie să se adreseze la ADI Ecoproces care gestionează activitatea la nivel de judeţ”, a spus Simion Drelciuc, directorul general al Urban Serv.