2.2 C
Botoșani
marți, 28 noiembrie 2023

OMS: Nicio ţară nu a reuşit să respecte în 2021 standardele de calitate a aerului

Nicio ţară nu a reuşit să respecte în 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu ce a monitorizat poluarea din 6.475 de oraşe, publicat marţi, informează Reuters.

OMS recomandă ca media anuală a particulelor nocive PM2.5 să nu depăşească 5 micrograme pe metru cub, după ce şi-a actualizat recomandările anul trecut, spunând că până şi concentraţiile scăzute provoacă riscuri semnificative pentru sănătate.

Doar 3,4% dintre oraşele monitorizate au îndeplinit standardele în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elveţiană din domeniul tehnologiei poluării, care monitorizează calitatea aerului. Un număr de 93 de oraşe au înregistrat niveluri ale PM2.5 de 10 ori peste nivelul recomandat.

„Există numeroase ţări care fac progrese importante în ceea ce priveşte reducerea concentraţiei de PM2.5”, a declarat Christi Schroeder, manager în ştiinţa calităţii aerului în cadrul IQAir. ”China a început cu un nivel foarte mare, însă acele niveluri au continuat să scadă în timp. Dar există regiuni în lume unde situaţia se înrăutăţeşte semnificativ”.

În ceea ce privește situația din România, potrivit datelor compilate de IQAir, București se află pe locul 1.764 din 6.475 (cu o medie anuală de 14,9 micrograme/mc), Brașov pe 1.419, Tîrgu Mureș pe 866, Cluj-Napoca pe 1.085 iar Timișoara pe locul 1.885.

Sursa: Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMA ORA