OMS: Există un risc „real” ca virusul variolei maimuței să se instaleze în țări non-endemice

0
407

Există un risc „real” ca virusul variolei maimuţei („monkeypox”) să se instaleze în ţări non-endemice, după semnalarea a 1.000 de cazuri, avertizează miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

„Riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, însă acest scenariu poate fi evtat”, a subliniat într-o confernţă de presă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

El încurajează ţările să crească măsurile de supraveghere sanitară în vederea „identificării tuturor cazurilor şi contactelor, cu scopul controlării acestei intensificări şi prevenirii contagiunii”.

„Peste 1.000 de cazuri confirmate de variola maimuţei au fost semnalate până în prezent OMS în 29 de ţări în care boala nu este endemică”, anunţă directorul general.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în aceste ţări – spre deosebire de ţările endemice, între care Nigeria şi Republica Democratică Congo (RDC).

„OMS este deosebit de îngrijorată de riscurile pe care le reprezintă acest virus în grupuri vulnerabile, mai ales copii şi femei însărcinate”, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comunităţile din ţări în care variola maimuţei este endemică „merită să primească aceeaşi atenţie, aceleaşi îngrijiri şi acelaşi acces la insturmente de protecţie” împotriva bolii, care se răspândeşte prin contact apropiat, subliniază el.

OMS a subliniat în mai multe rânduri că „apariţia bruscă şi neaşteptată” a virusului în ţări non-endemice sugerează că acesta circula deja de o anumită vreme, dar că transmiterea nu a fost descoperită.

Agenţia ONU nu ştie, însă, de cât timp.

Sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here