20.1 C
Botoșani
joi, 25 iulie 2024

OFICIAL 1600 de copii botoşăneni, abandonaţi de părinţii plecaţi la muncă în străinătate

spital copiisalon920

Aproximativ 1.600 de minori din judeţul Botoşani trăiesc fără unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinatate, mulţi având depresii puternice, unii chiar au avut tentative de sucid şi din nefericire, alţii şi-au pus capăt zilelor.

Datele arata ca in judetul Botosani exista 410 copii cu ambii parinti plecati la munca peste hotare, 1.044 cu un singur parinte care munceste in strainatate si alti 146 de minori cu parinte unic sustinator al familiei care este plecat sa castige bani in tari straine.

Vorbim de o cifra estimativa, pentru ca nu toti parintii care pleaca din tara spun autoritatilor in grija cui isi lasa copiii.

Din cei 1.600 de minori aflati in aceasta nefericita situatie, 839 sunt fete si 761 sunt baieti. Dintre acestia 61 au intre 1 si 2 anisori, 261 au varste intre 2 si 6 ani, 349 sunt intre 7 si 9 ani, 469 au intre 10 si 13 ani, iar 443 sunt adolescenti cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani. Observam ca cei mai multi dintre ei sunt minori de la 10 la 17 ani, adica sunt la varsta la care pot avea tulburari de comportament, dupa cum spun psihologii.

„Fetele pot cauta afectiune in relatii sexuale precoce, traducand aceste relatii ca pe o suplinire a iubirii, sau pot sa ajunga sa consume alcool, etnobotanice pentru acea stare de bine care in mod normal, un adolescent sanatos  o primeste in familie, prin comunicarea cu membrii familiei, prin petrecerea timpului impreuna, prin valorizare din partea parintilor”, a declarat  Anca Larionesei, psiholog

Multi dintre minorii ai caror parinti sunt de ani buni departe de ei pot ajunge chiar in pragul delicventei. In anumite cazuri, unii dintre acesti copii ar putea fi scosi din familie.

„O parte dintre acesti copii ajung in sistemul de protectie pentru ca sunt neglijati sau abuzati de catre persoanele in grija carora sunt lasati, in urma unei hotarari a instantei. Am avut mai multe cazuri in care copii aflati in grija unor rude au ajuns in sistemul nostru”, a spus Dan Slincu, director Protectia Copilului.

Si mai grav este faptul ca au fost multe cazuri in Botosani, cand de dorul parintilor, adolescenti de 14, 15 sau 16 ani au incercat sa-si puna capat zilelor. Ei au fost tratati in spital si au ajuns in mainile psihologilor, dar nimeni nu poate suplini afectiunea parinteasca.

Cel mai tragic eveniment de acest gen s-a produs, saptamana trecuta cand o adolescenta de 16 ani,  aflata in grija statului, cu mama plecata la munca peste hotare, s-a aruncat de la etajul trei si s-a stins din viata la spital. Mama ei s-a intors acasa, dar din nefericire doar pentru a o conduce pe drumul fara intoarcere.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA