News Propunerea şefului ANRSC de a-i obliga pe toţi românii care locuiesc la bloc să ţină caloriferele deschise non stop, nu poate fi pusă în aplicare. Asta consideră Valeriu Iftime, preşedintele companiei Elsaco.
Omul de afaceri botoşănean susţine că un astfel de proiect este foarte greu de pus în practică din punct de vedere tehnic. În al doilea rând, el spune că oamenii nu pot fi obligaţi să stea la o anumită temperatură în locuinţă.
„Este o mică aberaţie spusă de la un nivel foarte mare. Este greu de înţeles cum a ajuns la o aşa povestioară. Tehnic este imposibil de făcut. Ar însemna ca în fiecare cameră să intre cineva şi să blocheze acele robinete, la o anumită valoare. Este o aberaţie. Dacă omul vrea să stea la 16 grade, nu poţi să îl obligi să stea la 20 de grade”, a spus Valeriu Iftime.
Preşedintele companiei care a construit sistemul de termoficare din Botoşani susţine că sunt soluţii mult mai bune şi care să nu-i discrimineze pe cei care au centrale termice de apartament.
„Într-un fel, el are dreptate. Există o cantitate de căldură care circulă între apartamente. În mod normal, toată căldura care intră în bloc, de la sistemul centralizat sau de la centrale, o aduci în gigacalorii, faci o cantitate şi asta se împarte în cotă indiviză, 30% la toţi. Restul…fiecare cu sursa lui. În Germania, Polonia, Cehia sau Danemarca, unde sunt doar repartitoare, ia contorul de la scara blocului şi 30% din energia din contor este împărţită în cotă indiviză. Restul se împarte după repartitoare. La noi noi avem un sistem hibrid. Este un alt aport de energie, adus de acele centrale de apartament. S-ar putea să ai într-un bloc şapte centrale de apartament, care merg în permanenţă şi acestea dau energie în bloc. Şi această energie trebuie adunată”, a precizat Valeriu Iftime, adăugând: „În Franţa nu există repartitoare de cost. Fiecare calorifer este reglat la cel mult 18 grade. Atât dă sistemul. Restul vin din surse proprii. Domnul Ciocan a auzit ceva”.