22.5 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

O şansă în plus la viaţă pentru bolnavii din Botoşani. Din 1 Martie TIM-ul functioneaza non-stop

smurd ambulanta

Ambulanta de terapie intensiva mobila, dirijata la interventiile cu victime multiple sau aflate in stare grava functioneaza non-stop. De ieri, angajatii SMURD lucrează 24 de ore din 24 si bolnavii vor avea o sanse in plus.

Pana acum, tura era de 12 ore si in acest interval lucrau un medic, un asistent si doi paramedici.  In luna ianuarie, reprezentantii ISU au semnalat aceasta nevoie.

„Foarte necesar pentru botosaneni pentru ca actualmente in cadrul sistemului de asistenta medicala pre-spitaliceasca asiguram cu un singur medic, respectiv serviciul judetean de ambulanta. De multe ori medicul era obligat sa insoteasca un caz grav  catre spitalele de specialitate din Iasi si atunci ramaneam descoperiti. Este foarte important ca in orice moment , in orice minut, in orice secunda sa ai la dispozitie un echipaj cu medic pentru cazurile grave, pentru a fi eficienti”, a declarat Radu Anton, seful ISU Botosani.

Medicina de urgenta, spun medicii ca este o mare provocare si cea mai mare satisfactie este atunci cand pacientii sunt salvati.

„Medicina de urgenta, consider ca este prima linie in lupta cu viata pacientului unde sunt cele mai mari provocari, mie imi plac provocarile, nu de multe ori sunt foarte dificile, presupune si foarte multe sacrificii , dar si realizarile sunt pe masura. Consider ca nicaieri in medicina nu pot fi satisfactii mai mari decat in medicina de urgenta”, a declarat Simona Gheorghiu, medic specialist medicina de urgenta.

In prezent pe ambulanta de terapie intensiva mobila lucreaza cinci medici, dar urmeaza sa mai ajunga doi, cat este si necesarul.

„Momentan putem acoperi. Intr-adevar este un pic mai dificil, dar putem acoperi turele si garzile pe aceasta masina si speram in continuare ca mai avem doi medici rezidenti care am inteles ca vor veni sa lucreze spre sfarsitul lunii sau cel mai tarziu inceputul lunii aprilie”, a declarat Petre Radauceanu, medic sef UPU-SMURD.

In anul 2015, echipajul de terapie intensiva mobila  SMURD a salvat 212 persoane din care 28 copii. In general, echipajul a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflati in stare de inconstienta, policontuzionati si politraumatizati sau in stop cardiorespirator.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA