O nouă MATERIE OBLIGATORIE în şcoli şi facultăţi. Ce prevede proiectul de lege

0
631

scoala rachiti, inaugurare  (37)

Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, care prevede introducerea disciplinei “Educaţie pentru sănătate”, ca materie obligatorie de studiu.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Tudor Ciuhodaru, “în toate nivelurile sistemului naţional de învăţământ, preuniversitar şi universitar, cu excepţia celui prevăzut la art. 23 alin 1, lit a, se include disciplina Educaţie pentru sănătate ca disciplină obligatorie de studiu. Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic precum disciplina educaţie pentru sănătate se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministrului Sănătăţii.
Educaţie fizică şi sportul, precum şi orele de Educaţie pentru sănătate, în învăţământul preuniversitar, sunt cuprinse în trunchiul comun al planului de învăţământ“.

Deputatul a explicat că motivaţia introducerii obligativităţii materiei “Educaţie pentru sănătate” este legată de datele negative privind morbiditatea şi mortalitatea în România.
În România, întreg podiumul cauzelor de deces este ocupat de afecţiunile cardiovasculare, tumorale, boli respiratorii şi digestive, patologie frecvent asociată cu factori de risc cu determinism comportamental precum fumatul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, relaţiile sexuale neprotejate ce sunt corectabili prin educaţie.

Predarea obligatorie a Educaţiei pentru sănătate constituie o veritabilă măsură de prevenţie ce permite celui ce urmează o instituţie de învăţământ să dobândească cunoştinţele, deprinderile şi abilităţile atât de necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii“, se arată în expunerea de motive.
Citeste mai mult pe RTV.NET