1.7 C
Botoșani
luni, 25 noiembrie 2024

O comună bate municipiul Botoşani. Prima Universitate Populară din judeţ ar putea fi redeschisă după mai bine de 60 de ani GALERIE FOTO

universitate ungureni colaj

De ani bun, autorităţile din municipiul Botoşani tot vorbesc despre înfiinţarea unei universităţi. Această temă a fost adusă în discuţii şi în vreo două-trei campanii electorale dar în final au rămas doar vorbe iar Botoşaniul nu are o universitate. Ceea ce nu s-a reuşit în municipiul Botoşani este pe care să reuşească în comuna Ungureni. Este vorba de o altfel de universitatea decât ceea ce ştim cu toţii. Este o universitate destinată ţăranului român în care acesta nu are nevoie de bacalaureat, nu plăteşte taxe dar în schimb va avea posibilitatea să înveţe diverse lucruri.

Puţini ştiu că în comuna Ungureni a existat în urmă cu 70-80 de ani o universitate. Universitatea Populară din Ungureni a fost creaţia profesorului universitar Eugen Neculau (1900-1974), o personalitate a comunei Ungureni şi un om care a contribuit decisiv la educarea oamenilor din acea zonă a judeţului Botoşani.

ungureni, intrare in comuna

Cei mai în vârstă locuitori ai comunei Ungureni îşi amintesc că în anii ’30, în comuna Ungureni erau doar şcoli cu clasele I-IV. Puţini erau cei care îşi dădeau copiii la şcoală. Cei mai mulţi preferau să-i ţină pe lângă casă şi să-i implice în muncile gospodăreşti. În 1936, profesorul univesitar Eugen Neculau a avut geniala idee de a înfiinţa o universitate în comuna Ungureni.  Universitatea Populară din Ungureni avea scopul de a-i culturaliza pe oamenii din comună, de a-i alfabetiza şi de a-i învăţa să practice o meserie.

„Prin acţiunile pe care le organiza, a urmărit culturalizarea omului de la sat. Aici predominau analfabeţii iar cele mai multe adunări ale ţăranilor erau la cârciumi. Dumnealui a considerat că era necesară înfiinţarea unei instituţii la nivel local iar activitatea era organizată în funcţie de cerinţele ţăranului. Eugen Neculau era ajutat de profesorul Furtună de la Dorohoi, de Sadoveanu şi alte personalităţi marcante din ţară. Pentru prima dată s-au prezentat filme în comuna Ungureni. S-au proiectat filme la şcoala din Sapoveni, acolo unde era învăţătoare soţia domnului profesor. S-au adus maşini de cusut. S-au făcut ateliere de broderie, de ţesări, de confecţii. Se îmbina plăcutul cu utilul”, ne-a spus Maria Zoiţanu, referent la primăria Ungureni.

universitate ungureni casa in care a locuit eugen neculau

Casa în care a locuit profesorul Eugen Neculau, în perioada în care s-a ocupat de universitate, există şi astăzi în localitatea Ungureni. Casa este locuită de nepoata profesorului, la rândul ei fost cadru didactic. Biroul în care Eugen Neculau lucra de fiecare dată când venea în Ungureni a devenit un fel cameră de oaspeţi, fiind amenajată o bibliotecă în care sunt câteva sute de cărţi. Un nepot al profesorului ne spune: „Noi eram mici şi ne jucam. Nu aveam voie în birou cât timp el lucra. Când făceam gălăgie, ne chema şi ne spunea: când vorbeşti, să taci”.

Universitatea a funcţionat între cele două războaie mondiale

Universitatea Populară de la Ungureni a fost deschisă şi în 1936 şi a funcţionat până în anul 1948. În cei 12 ani, profesorul Eugen Neculau şi colegii săi s-au implicat în educarea sătenilor, unii dintre ei analfabeţi. S-au făcut inclusiv pregătiri preliminarii pentru tinerii care plecau în armată şi s-a luptat împotriva consumului de alcool.

universitate ungureni elena clocotici

„În 1927 s-a înfiinţat un cămin cultural care ulterior, în 1936 a devenit Universitatea Populară. A fost recunoscută din punct de vedere juridic. Era organizată pe diferite direcţii. Una a fost culturalizarea sătenilor. Apoi a apărut şi o bancă ca să rezolve problemele economice. Cursanţii aveau un regulament pe care trebuiau să-l respecte. S-a înfiinţat şi o bibliotecă. Conţinea 10.000 de volume iar cursanţii erau obligaţi să citească câte trei cărţi pe an. În perioada cât a funcţionat universitatea au fost 4000 de activităţi. A fost adus cinematograful. A fost înfiinţată o pepinieră de nuci pe terenul profesorului Neculau. Sute de persoane au învăţat la această universitate”, a spus Elena Clocotici care a adăugat:

universitate ungureni familia neculau

„După al doilea război mondial, universitatea s-a autodizolvat. Efectele s-au păstrat până în zilele noastre. A fost o bază pentru educaţia adulţilor. A fost a doua universitate populară din ţară după cea înfiinţată de Iorga şi care era cu intelectuali. Aceasta era pentru ridicarea nivelului de cultură a ţăranilor”.

Universitate în noul cămin cultural

Autorităţile locale din Ungureni, împreună cu reprezentanţii Centrului de Creaţie Botoşani vor să se implice în redeschiderea Universităţii Populare. Primăria va pune la dispoziţie căminul cultural care se constuieşte în momentul de faţă şi ar putea aloca o parte din finanţarea necesară funcţionării univesrităţii.

ungureni, camin cultural

„În primul rând încercăm să realizăm căminul cultural. Anul trecut s-a făcut proiectul, anul acesta am început lucrarea şi sperăm ca anul viitor să-l terminăm. Ne dorim să reluăm activitatea. Comuna Ungureni este foarte mare, are 12 sate, 1200 de copii la şcoală. Vom încerca să redeschidem şi acea universitate. Este necesară pentru locuitorii comunei”, ne-a spus Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni.

ilie ivanache, primar ungureni

Spaţiul şi o parte din finanţarea necesară pot fi asigurate de către primărie dar rămâne problema cadrelor didactice. La vechea universitate, erau profesori care lucrau pe bază de voluntariat. În prezent, este foarte greu să se găsească profesori dispuşi să muncească gratis cu oamenii de la sat.

„Ar fi foarte necesară o astfel de universitate. Eu sunt dispusă să mă implic. Primarul comunei este interesat şi şi-a propus să se implice. Acum, cursurile ar trebui să aibă o altă direcţie, conform cerinţelor actuale. Cursuri de cultură generală, cursuri de calculatoare, cursuri de limbi străine”, a precizat nepoata profesorului Neculau.

Obiecte de artă în biblioteca liceului

universitate ungureni liceu

O parte din obiectele pe care profesorul Eugen Neculau l-ea avut în casa din Ungureni pot fi văzute astăzi în biblioteca liceului din localitate. Printre acestea se numără şi două corpuri de bibliotecă foarte mari care au fost sculptate în urmă cu peste 70 de ani, de către rudele profesorului.

„Acestea au fost sculptate de către tatăl meu şi de către un unchi de-al meu. Sunt nişte dulapuri nemaipomenite. Acestea au fost donate şcolii. Ele au fost confiscate după război şi au ajuns la muzeul Săveni. Fratele meu, împreună cu tatăl meu au reuşit să le recupereze şi să le aducă la liceu”, ne-a mai povestit Elena Clocotici.
În plus, în biblioteca unităţii de învăţământ se găsesc cărţi din anii ’30-’40 care au fost studiate de către locuitorii comunei Ungureni, la Universitatea Populară.

universitate ungureni biblioteca9

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA