8.7 C
Botoșani
joi, 8 decembrie 2022

O clădire aflată în degradare va fi reabilitată și transformată în muzeu VIDEO

O clădire neutilizată de mai mulți ani va fi reabilitată și transforma într-un muzeu. În viitorul muzeu, vizitatorii vor găsi peste 500 de lucrări ale prozatorului, poetului și pictorului Alecu Ivan Ghilia, născut în comuna Șendriceni, județul Botoșani.

Marin Dohotariu, primarul comunei Șendriceni, spune că această clădire va fi reabilitată în regie proprie și ulterior inclusă în circuitul muzeelor.

“În ședința de Consiliu Local din luna iulie am aprobat schimbarea destinației clădirii pentru a amenaja un muzeu. Pictorul Alecu Ivan Ghilia ne-a solicitat să amenajăm un spațiu pentru un muzeu iar dumnealui va dona comunei Șendriceni aproximativ 500 de lucrări. Vom amenaja această clădire în regie proprie și ne vom înscrie în circuitul muzeelor”, ne-a spus Marin Dohotariu, primarul comunei Șendriceni.

Alecu Ivan Ghilia (1 martie 1930, satul Ghilia, comuna Șendriceni) este un scriitor și publicist român care a scris romane, povestiri și poezii.

A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948-1950) și apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1950-1953). A lucrat ca redactor la Contemporanul, Gazeta literară, Luminița (redactor-șef), redactor-șef la redacția de scenarii a Studioului Cinematografic București (1967-1969).

Alecu Ivan Ghilia are numeroare premii printre care:

  • Premiul Academiei Române (1958) – pentru romanul Cuscrii
  • 2 premii ale Asociației Scriitorilor din București (1972 – Recviem pentru cei vii; 1978 – Dragostea câinelui de pază)
  • Premiul Național de Proză Mihai Eminescu
  • Premiul Special și Marele Trofeu acordat de Asociația pentru pace a religiilor din România
  • The Special Book Award -1995- in apreciation of his distinguished contribution to creative writing as author of the book Piramida, Washington D.C.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA