1.6 C
Botoșani
miercuri, 6 decembrie 2023

Numărul vaccinurilor antigripale asigurate gratuit de stat, redus la jumătate

vaccin foto ampres.ro

Ministerul Sănătăţii a tăiat la jumătate numărul vaccinurilor antigripale asigurate gratuit de stat. Oficialii au comandat doar 500.000 de doze după ce au observat că, de la an la an, tot mai puţini români acceptă se se imunizeze împotriva gripei.

De vină, spun autorităţile, sunt campaniile de presă care au vorbit despre inutilitatea vaccinului. Uită însă că singurul producător din România al acestui ser, Institutul Cantacuzino, nu a putut trimite pe piaţă un vaccin antigripal care să poată fi folosit.

Trei virusuri gripale vor ajunge iarna aceasta în România. Vestea bună este că vaccinul antigripal le conţine pe toate, aşa că persoanele care se vor imuniza vor fi protejate de boală. Doar că, în ultimii ani, numărul românilor care se vaccinează a scăzut constant.

Asta în condiţiile în care în Olanda sau Marea Britanie, rata de vaccinare ajunge la aproape 80 la sută. În ultimii doi ani, România a avut probleme cu vaccinul antigripal produs de Institutul Canatcuzino. În 2012 serul şi-a pierdut proprietăţile, iar anul trecut a fost contaminat cu o toxină.

În lipsa imunizării, numărul de îmbolnăviri a crescut iarna trecută faţă de alţi ani. Acum, ministerul Sănătăţii promite că va începe campania de vaccinare la timp, în luna noiembrie, şi spune că nu este de vină pentru că românii nu mai vor să se imunizeze în faţa gripei.

Citeşte mai mult pe Digi24

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA