2.9 C
Botoșani
vineri, 1 decembrie 2023

Numărul sinuciderilor s-a dublat. Din ce în ce mai mulţi tineri îşi pun capăt zilelor. VEZI ce spun medicii psihiatri

tanara moarta 5.01 (6)

Specialistii trag un semnal de alarma din cauza ca numarul sinucigasilor este in crestere la nivelul judetului Botosani. Din ce in ce mai multi tineri, adulti sau varstnici isi incheie socotelile cu viata intr-un mod cumplit.

In anul 2014, de exemplu, peste 70 de sinucideri s-au inregistrat la nivelul intregului judet, aproape dublu fata de anului 1995, cand media era de 42 de cazuri pe an.

Ultimele doua cazuri cutremuratoare s-au produs la inceputul anului 2015, cand o tanara de 26 de ani s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje, iar un adolescent de 17 ani, elev al Seminarului Teologic din Dorohoi s-a spanzurat.

In cazul fetei, nimeni nu stie din ce motiv a recurs la acest gest cumplit. Ea nu a lasat niciun bilet de adio. In cazul adolescentului, acesta a trimis mesaje familiei inainte sa isi curme viata. Acesta le-a scris rudelor cu ce haine sa fie imbracat si la ce biserica sa fie depus. Specialistii sustin ca de regula se intalnesc mai multe sinucideri in randul barbatilor, decat la femei.

„Numarul de femei care se sinucid este mult mai mic decat cel al barbatilor care fac acest lucru. Faptul ca a fost si o persoana de sex feminin este o intamplare. Femeile de regula recurg la tentative de sucid si sunt preponderent tinere. Numai ca, pana la urma cei care repeta de multe ori tentativa sau ameninta ca se vor sinucide, o vor si face la un moment dat daca nu sunt ajutati sa depaseasca trauma prin care trec la momentul respectiv. Barbatii in schimb cand vor sa faca acest lucru recurg la metode dure,care sa nu lase nicio sansa de scapare. Ei isi pregatesc totul, lasa mesaje scrise sau pe retelele de socializare si o si fac”, a declarat Nicolae Vlad, medic psihiatru.

Specialisiti in domeniul psihiatriei sustin ca depresia, mediul de viata, situatia economico-financiara au un rol important in producerea unor astfel de tragedii. De regula sinucigasii sunt persoane introvertite, care isi pregatesc moartea.

„Sinuciderea realizata este un act voluntar, este bine gandit, este facut in deplina cunostinta de cauza, deci se deosebeste de pacientii care au afectiuni psihice, acele sinucideri au o motivatie deliranta, halucinatorie. Sinuciderea adevarata se produce in mod deliberat, avand cunostinta a ceea ce se va intampla”, a adaugat Nicolae Vlad, medic psihiatru.

Valul de sinucideri scoate la iveala o alta realitate crunta. Medicii spun ca la fiecare sinucidere realizata sunt cate 10 tentative de suicid.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA