25.4 C
Botoșani
joi, 11 august 2022

Nu s-a alocat niciun leu pentru Teatrul Mihai Eminescu dar lucrările ar putea începe anul acesta

teatrul eminescu

În proiectul de buget care a fost aprobat ieri în Parlament, Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani nu figurează cu niciun leu alocat. Cu toate acestea, lucrările de consolidare şi reabilitare ale clădirii Teatrului Mihai Eminescu ar putea demara în partea a doua a anului.

Cei doi parlamentari PNL din judeţul Botoşani au depus un amendament la buget prin care solicitau fonduri pentru Teatrul Mihai Eminescu dar acest amendament a fost respins. Deputatul PSD Tamara Ciofu spune amendamentul ar fi fost respins şi dacă era făcut de un parlamentar social democrat.

“În legea bugetului care a fost votată ieri exista un subcapitol în care erau prevăzute fonduri bugetare pentru reconsolidare, reabilitare clădiri şi teatre. Acest lucru se face doar în condiţiile în care nu au mai fost alocate alte fonduri pentru respectivul proiect. Teatrul Mihai Eminescu a fost finanţat cu fonduri europene. Acest proiect al Teatrului Mihai Eminescu a început cu fonduri europene şi nu putea fi finanţat pentru că, constructorul a subevaluat lucrarea când a licitat-o. Din acest motiv, proiectul Teatrului Mihai Eminescu nu a fost inclus în buget. Nu vom înceta niciun moment să susţinem acest proiect”, a precizat Tamara Ciofu.

Bani de la CNI pentru Teatrul Eminescu

Atât reprezentanţii primăriei cât şi deputatul Tamara Ciofu au făcut demersuri încă de anul trecut pentru a găsi o sursă de finanţare astfel încât să fie continuate lucrările la Teatrul Mihai Eminescu. Răspunsul primit de la Compania Naţională de Investiţii a fost unul pozitiv dar pentru obţinerea finanţării este necesară o nouă proiectare.

ciofu“Problema la Teatrul Mihai Eminescu este de cinci ani de zile. Este o problemă care ar fi putut fi evitată dacă toată lumea care s-a ocupat de acest edificiu ar fi fost responsbilă. Anul trecut în luna mai, am încercat să găsim o soluţie pentru că acest proiect a rămas fără finanţare. Singura soluţie venea de la Compania Naţională de Investiţii. Aceste finanţări se alocau în urma unor evaluări foarte corecte a problemelor apărute în timpul reabilitări construcţiei. În luna octombrie, pe lângă celelalte proiecte, am fost rugată să mă ocup şi de teatru şi să găsim o soluţie. S-a găsit o soluţie la CNI care însemna un subcapitol care se intitulează lucrări în primă urgenţă. Trebuie aduse argumente foarte bune vis-a-vis de starea de degradare. În urmă cu o săptămână, doamna Zăiceanu, city managerul municipiului Botoşani, a fost la CNI şi împreună am încercat să avem o discuţie şi să aducem din nou în prim plan această temă. Trebuie refăcut proiectul şi am înţeles că municipalitatea acordă sumele necesare. Nu se poate face nicio investiţie fără o argumentaţie foarte serioasă făcută de oameni abilitaţi şi care să-şi asume ceea ce scriu acolo. În urma proiectării se va ştie exact care sunt fondurile necesare pentru acest proiect”, a adăugat deputatul Tamara Ciofu.

Licitaţie pentru proiectare demarată de primărie

Primarul Cătălin Flutur nu îşi punea prea mari speranţe că vor fi alocaţi bani în bugetul pe 2017. În acelaşi timp, el se declară optimist că după realizarea proiectării, Compania Naţională de Investiţii va aloca banii necesari pentru consolidarea şi reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu.

catalin flutur“Soluţiile sunt cele pe care le-am avut şi până acum. Compania Naţională de Investiţii sau Ministerul Dezvoltării Regionale, din bugetele lor. Nouă ne-ar fi fost mai simplu să fie prins direct în buget pentru că atunci eram foarte siguri. Ne întoarcem la soluţiile la care ne gândeam acum două săptămâni, o lună sau anul trecut. Noi suntem prinşi pe lista de obiective a CNI-ului. Important este să intri pe acea listă, apoi trebuie să intri pe lista mai mare şi apoi pe lista scurtă. Ca să intrăm pe lista scurtă, trebuie să definim valoarea. Ca să definim valoarea, facem această licitaţie pentru un proiect care ne va spune care e valoarea”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES


ULTIMA ORA