3.7 C
Botoșani
marți, 29 noiembrie 2022

Noul președinte al Camerei de Comerț Botoșani invită la discuții peste 1500 de oamenii de afaceri: „Vreau să văd ce vor…”

În județul Botoșani sunt mii de agenți economici dar numai 38 dintre aceștia sunt membri ai Camerei de Comerț. În momentul de față, din cotizația de 800 lei anual plătită de fiecare membru nu se plătesc nici măcar salariile celor patru angajați ai Camerei de Comerț.
Valeriu Iftime a preluat conducerea Camerei de Comerț Botoșani după decesul lui Romeo Floareș, fostul președinte. Prima problemă constatată este numărul foarte mic de membri și bugetul insuficient pentru salarii.

„Camera de Comerț reprezintă mediul de afaceri, este apolitică, non-profit. Camera de Cormeț ar trebui să creeze unitate și ar trebui să dea formața unei comunități locale de afaceri. Eu vreau să fac ceva pentru mediul de afaceri din Botoșani dar fără să fiu implicat politic. Dacă nu pot să fac ceva, nu mă prinde septembrie. Camera de Comerț Botoșani este într-o situație dificilă, are un spațiu care nu este nici măcar în proprietate. E foarte greu să creezi un buget care să îți dea voie să funcționezi. Camera de Comerț are patru angajați care niciunul nu e cu normă întreagă. Camera de Comerț trăiește din aceste proiecte cu finanțare europeană care din fericire mai aduc un avantaj salarial. Noi ne închidem pe buget negativ anul ăsta, anul trecut a fost negativ”, a precizat Valeriu Iftime.

„Vreau să angajez niște oameni și mi-am pus toată infrastructura de la compania mea. Eu nu vreau niciun ban de la Camera de Comerț și am scris asta. Ba din contra, aduc niște resurse din compania mea, pe un termen limitat. Caut un director de public relation care să poată merge la fiecare firmă și să explice cine suntem noi. Astăzi, mediul de afaceri nu crede în Camera de Comerț. Nici eu nu credeam. Mă invitau la bal dar mă duceam când aveam premiul întâi. Camera de Comerț trebuie să facă la finalul fiecărui an o analiză a activității economice a județului. Asta înseamnă să ai oameni pregătiți”, a adăugat noul președinte al Camerei de Comerț.

Iftime: Pot să reprezint oamenii de afaceri din Botoșani dar…

După numirea în funcția de preșendinte al Camerei de Comerț Botoșani, Valeriu Iftime a discutat cu omologii din alte județe și chiar cu reprezentanții camerelor de comerț din alte țări. El spune că în multe țări din Europa, agenții economici sunt obligați să devină membrii ai camerelor de comerț dar abordarea este cu totul alta.

„În Austria, fiecare compania este membră a camerei de comerț și plătește un procent din cifra de afaceri. Dacă ești președintele Camerei de Comerț și mergi într-o țară, ești de zece ori mai important decât orice om de afaceri. Eu pot să reprezint oamenii de afaceri din Botoșani dar să-mi spună ce au nevoie de la noi. Apoi creez structura după care bugetul. Prin Camera de Comerț îi pun la dispoziție orice tip de informație unui om de afaceri. Avem în fiecare zi tot felul de scrisori de la misiuni economice de afară. Am discutat acum câteva săptămâni cu cineva de la Ambasada Chinei care mi-a spus: ce nevoie are mediul de afaceri din Botoșani pentru China? Să exporte sau să importe. Începând de la tablă, șuruburi, contoare, electronică. Eu îți aduc trei oameni la Botoșani, care au putere. Am fost la o întâlnire la Camera de Comerț București, cu mediul diplomatic. Erau trei-patru ambasadori care îți dau tot felul de informații. Am nevoie ca oamenii de afaceri din Botoșani să spună: vreau asta”, a mai afirmat Iftime.

1560 de firme invitate la discuții

Camera de Comerț a programat pentru data de 14 februarie o întâlnire cu oamenii de afaceri din municipiul și județul Botoșani. Au fost trimise invitații la 1560 de firme care au avut bilanțul pozitiv.

„Sunt 200 de companii mari în Botoșani și 30 de membri ai Camerei de Comerț. Cred că putem crea un loc în care măcar să dialogăm. Cel mai important este să ne întâlnim. Din acest motiv am făcut invitația. Va fi o primă discuție după care o să încercăm să avem niște discuții pe domenii. Vreau să văd ce vor oamenii de afaceri de la Camera de Comerț. Am făcut un chestionar cu câteva întrebări și am propus o întâlnire a mediului de afaceri din Botoșani pe 14 februarie, la Rapsodia, la ora 12.00”, a conchis Valeriu Iftime.

 

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here
ULTIMA ORA