19.9 C
Botoșani
miercuri, 11 septembrie 2024

Nouă morţi şi patru răniţi în incendii

incendiumercedes4

Nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în locuinţele botoşănenilor a provocat, în acest an, moartea a nouă persoane şi rănirea altor patru.

În spatele acestei cifre, se ascund adevărate drame provocate din neglijenţă. Fie că este vorba de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de mijloacele de încălzire, fumat, coşuri de fum necurăţate ori neprotejate termic faţă de materiale combustibile şi lumânări aprinse lăsate nesupravegheate lângă materiale combustibile.

Victimele focului din acest an au vârste cuprinse între 35 şi 91 ani, trăiau singure în locuinţe izolate. Persoanele trecute de 70 de ani au decedat după ce locuinţele lor au fost aprinse de sobele supraîncălzite sau coşurile de fum necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile. Celelalte şi-au pierdut viaţa după ce au adormit în timp ce fumau sau cu lumânări aprinse lăsate nesupravegheate lângă materiale combustibile.

Modul incorect de aprindere a focului a provocat rănirea a patru botoşăneni, cu vârste cuprinse între 64 şi 70 de ani.

Cele mai multe incendii soldate cu victime s-au înregistrat în luna februarie, când au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute.

Aşadar, statistica relevă o creştere a numărului incendiilor cauzate de utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor folosite pentru asigurarea confortului termic, odată cu instalarea sezonului rece. Ca fiecare eveniment nedorit şi aceste incendii au drept cauză nerespectarea unor reguli elementare. Pentru prevenirea acestora, inspectorii de prevenire din cadrul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, împreună cu membrii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă existente în fiecare localitate, derulează în această perioadă o campanie de conştientizarea de către cetăţeni a pericolului la care se expun atunci când exploatează necorespunzător mijloacele de încălzire, de multe ori consecinţele fiind destul de grave sub aspectul pagubelor produse, iar uneori, din nefericire, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.

De aceea, cetăţenii trebuie să respecte recomandările menite să-i protejeze atât pe ei, cât şi bunurile pe care le-au agonisit de-a lungul vieţii.

Acţiunile de informare şi educare preventivă a populaţiei sunt derulate în cadrul campaniilor naţionale “F.O.C.– Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!” şi “Vreau să fiu voluntar”.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES





































ULTIMA ORA