23.6 C
Botoșani
duminică, 28 mai 2023

Municipalitatea caută finanțare pentru reabilitarea monumentului istoric “Casa Ankele”. Un imobil care nu aparține primăriei îngreunează acest demers

Municipalitatea botoșăneană caută finanțare pentru reabilitarea monumentului istoric, Casa Ankele.

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, spune că singura șansă de modernizare a monumentului istoric este accesarea fondurilor europene, consturile fiind foarte mari. În plus, există și un impediment în realizarea acestei investiții, anume faptul că achiziționarea unui imobil situat la etajul clădirii a fost respinsă prin vot de către consilierii locali liberali.”Pentru Casa Ankele așteptăm o finanțare europeană pentru a fi reabilitată. Sunt costuri foarte mari și doar cu ajutorul unui program putem face acest lucru. Dacă am fi cumpărat acel imobil eram proprietari pe tot frontonul respectiv. Acum suntem proprietari mai puțin spațiu.  Într-o proprietate mixtă este foarte greu să reabilitezi și să conslidezi clădirea care are număr cadastral distinct, chiar dacă face parte din Casa Ankele. La parter, proprietar primăria, la etaj  un imobil  care aparține unui cetățean. Am avut posibilitatea de a cumpăra acel spațiu la o sumă derizorie raportată la bugetul municipiului. Deveneam proprietari și îi dădeam o destinație, locuință de serviciu, sediu pentru ONG-uri, sediuri de partide, orice, numai nu locuințe sociale.” a mai spus Cosmin Andrei. Potrivit acestuia, în eventualitatea în care se va reuși reabilitarea clădirii, o eventuală destinație va fi stabilită și după consultarea cu botoșănenii.

Monumentul are o istorie de aproape 200 de ani

Potrivit visitbotosani.ro, Casa Ankele, construită în anul 1836, este una dintre casele reprezentative pentru Centrul Istoric al municipiului Botoșani.

Carol Ankele, unul dintre cei mai bogați negustori armeni din Botoșani în perioada interbelică, a avut aici un magazin universal de mașini agricole și un atelier mecanic. Magazinul era cel mai mare din oraș și avea la vânzare mărfuri de fabricație germană dintre cele mai variate: mașini agricole și industriale, automobile, piane, patefoane și arme.

Casa Ankele prezintă un real interes din punct de vedere arhitectural deoarece este realizată într-un stil de natură romantică și este caracterizat printr-o subliniere a volumelor și a coronamentului care delimitează acoperișul și care sugerează ziduri de protecție.

Clădirea este dispusă pe două nivele și are formă cubică. Construită pe colț, Casa Ankele este vizibilă de ambele căi pietonale ale Centrului Vechi.

Caseta clădirii are o bază octogonală regulată, suprapusă peste o alta cu colțurile „rotunjite” susținând o cupolă, urmărind arhitectonic turla unei biserici. Caseta acoperișului este învelită în tablă groasă cu ornamente din fier grele, nemțești și are pe frontspiciu un grup statuar ce întruchipează doi îngeri care țin în mână un disc cu blazonul familiei Ankele. La baza acestei cupole este gravat numele proprietarului, C. Ankele.

Etajul are camerele cu vederea la stradă și sunt așezate simetric la cele două fațade, cu câte opt ferestre pe fiecare latură a clădirii, iar la patru dintre acestea find construit câte un balcon de zidărie. Camera de pe colț este un sacnasiu cu baza în arc de cerc și cu ferestre largi. Ferestrele au pilaștri mărginiți la exterior de ancadramente (acest tip de ornamente este unic în Botoșani).

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name hereULTIMA ORA