20.6 C
Botoșani
duminică, 14 aprilie 2024

Mulţi medici din Spitalul Judeţean Botoşani refuză să semneze noile contracte pentru efectuarea gărzilor suplimentare

spitalul judetean Botosani1

Situatia sistemului sanitar din Botosani continua sa fie disperata. Sunt multi medici care refuza sa semneze Contractului Individual de Munca pentru garzi suplimentare, din cauza ca perioada este nedeterminata si orele sunt platite la valoarea salariului din 2009.

„Pana acum nu am semnat contractul pentru ca ne spune ca este cu timp partial, e al doilea contract, dar a aparut ordonanta 20 care spune ca orele de garda sunt vechime in munca. Hartia trimisa de Ministerul Sanatatii spune in felul urmator:orele de garda pentru asigurarea actului medical se platesc ca in 2009.

Eu am vorbit cu colegii si nu accepta pentru ca formularul trimis pentru semnare este o impunere: spune perioada  nedeterminata si plata ca in 2009. Noi vrem perioada determinata, facem garzile pana pe 30 septembrie, cel putin eu personal. Daca ramane plata ca in 2009, eu fac contract particular cu Casa de Sanatate, nu trebuie sa lucrez prin spitalul de stat.Nu mai fac garzi, ca nu poate sa ma oblige.  Am 80 de zile de concendiu care nu le-am luat ca sa asiguram continuitatea actului medical”, a declarat Yassin Jaber, medic primar sectia de chirurgie pediatrica.

Contractele au fost date medicilor si urmeaza ca acestia sa ia o decizie. Conform prevederilor, un medic primar ar urma sa fie platit cu 19  lei ora de garda suplimentara, iar  un medic specialist cu 14 lei ora. Daca calculul s-ar face la salariul de baza actual, si nu la cel din 2009 sumele s-ar dubla. Din acest motiv, o parte din medici din spital prefera sa semneze contractele doar pe doua luni.

„Unii medici doresc sa semneze, alti medici doresc sa semneze pentru doua luni de zile. Asta pentru ca pentru ca Ministrul Sanatatii a spus ca incepand cu luna octombrie ora de garda va fi la salariul de baza motiv pentru care medicii insistă pe acest lucru”, a spus Stefan Bercea, purtator de cuvant Spitalul Judetean de Urgenta.

Potrivit oficialilor din sanatate, de la 1 octombrie, garzile suplimentare vor fi platite conform bazei salariale din 2016.

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES
ULTIMA ORA