1.6 C
Botoșani
marți, 26 noiembrie 2024

MTS-ul şi privaţii au terminat taberele şcolare. De la 1000 de locuri de cazare, tabăra de la Agafton a mai rămas cu doar 130 de locuri

tabara agafton6

În ultimii 25 de ani, Ministerul Tineretului şi Sportului a avut o politică dezastruoasă vis-à-vis de taberele şcolare, multe dintre acestea ajungând în paragină şi fiind ulterior închise. Mai mult decât atât, în loc să investească în centrele existente, MTS a acreditat mai multe pensiuni private care au luat clienţii taberelor.

Măsurile luate de către MTS au afectat inclusiv centrul de agreement de la Agafton. În urmă cu 15-20 de ani, acest centru găzduia pe timpul verii aproape 1000 de copii. În prezent mai sunt doar 130 de locuri de  cazare autorizate. Din fericire, în cele două corpuri de clădire funcţionale, condiţiile sunt decente şi asta deoarece Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a reuşit în ultimii ani să obţină venituri proprii însemnate şi să investească banii în modernizarea camerelor.

tabara agafton5

“Până în anul 2000, satul de vacanţă avea un caracter de funcţionare sezonier, doar pe perioada verii. Cu toate spaţiile de cazare, agenţia taberelor reuşea să găzduiască în cele două centre de agrement în jur de 800-1000 de copii. Astăzi ar fi imposibil ţinând cont de capacitatea de cazare autorizabilă. S-au acreditat foarte mulţi privaţi după anul 2015 iar asta a atras o scădere a numărului de copii în bazele ministerului. Preţurile privaţilor sunt mai mari dar condiţiile sunt ceva mai bune decât ceea ce oferim noi. Acreditând privaţii pentru activităţi de tabără, noi ne facem singuri concurenţă. În plus, suntem concuraţi şi de privaţi care nu au acreditare de la minister, deoarece nu îndeplinesc condiţiile solicitate. Şi totuşi funcţionează, totuşi păcălesc an de an părinţii care plătesc sume de două-trei ori mai mari”, ne-a spus Radu Humelnicu, directorul DJST Botoşani.

În această vară, gradul de ocupare se apropie de 90% şi asta deoarece DJTS Botoşani s-a implicat foarte mult şi a reuşit să organizeze tot felul de evenimente culturale, sportive şi educative, la care participă sute de copii. În momentul de faţă se încearcă aducerea copiilor din Republica Moldova în tabăra de la Agafton.

„Urmează să mai am discuţii cu cei din Republica Moldova şi sper să închei un parteneriat prin care o serie de asociaţii şi unităţi de învăţământ din Rîşcani şi Bălţi să trimită elevii în tabără la Agafton. Costurile nu sunt mai mari decât în Moldova dar în schimb condiţiile de cazare sunt mult mai bune. Cei din zona Bălţi-Rîşcani ar trebui să ajungă la Vadu lui Vodă, o tabără lângă Nistru, mai sus de Chişinău. Distanţa este mai mare decât să ajungă la Botoşani. Tariful este de 67 de lei pe zi pentru un copil. Asta înseamnă trei mese şi cazare”, a precizat directorul DJST Botoşani.

Jumătate din taberele şcolare s-au închis

După 1990, autorităţile statului, fie că vorbim de Ministerul Educaţie, fie Ministerul Tineretului şi Sportului, au ignorant aproape în totalitate taberele. Nu s-au mai alocat bani nici măcar pentru reparaţii iar despre investiţii şi modernizare nici nu poate fi vorba. De vreo câţiva ani, s-a încercat trecerea taberelor şcolare de la Ministerul Tineretului şi Sportului la autorităţile locale sau judeţene. În loc să existe mai multă preocupare şi să se investească în aceste tabere, s-a furat tot ceea ce se putea fura iar pe aceste tabere s-a pus lacătul.

“Până acum doi-trei ani, ministerul a gestionat în jur de 280 de tabere dintre care 134 funcţionale. Unele dintre tabere sunt deja încredinţate administraţiilor locale sau judeţene. Taberele, funcţionale sută la sută, au fost cedate către consiliile judeţene şi se află acum într-o stare deplorabilă, după vreo cinci ani de administrare. Un exemplu de rea-practică este tabăra Bucşoaia, o tabără foarte cunoscută. O tabără cu o suprafaţă de 15 hectare. A fost încredinţată comunei Frasin. După ce au tăiat tot fierul, inclusiv centralele termice, au înapoiat tabăra ministerului. Acea tabără nu va mai fi deschisă niciodată. Probabil terenul este foarte tentant şi se vor găsi metode pentru a nu se mai redeschide tabăra. Acum ar trebui o investiţie foarte mare”, a mai spus Rădu Humelnicu.

tabara agafton

ARTICOLE CARE AR PUTEA FI DE INTERES




















































ULTIMA ORA