Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a transmis către Parlament pentru studiu noul proiect al legii privind „asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule“.
Noua Lege RCA aduce multe modificări noi în domeniu, cum ar fi posibilitatea de plată în rate lunare a poliţei, suspendarea asigurării atunci când un autovehicul nu este utilizat, dar şi modul de compensare sau plată a despăgubirilor în cazul accidentelor din care rezultă victime.
Proiectul de Lege a fost avizat de conducerea ASF la 5 aprilie, iar documentul a fost deja transmis spre lectură reprezentanţilor parlamentului. În actul normativ se regăsesc mai multe amendamente care au fost transmise atât de transportatori, cât şi de reprezentanţi ai service-urilor auto. Un lucru important pe care l-au câştigat organizaţiile care au presat Autoritatea de Supraveghere Financiară se referă la eliminarea din noua lege a prevederii potrivit căreia poliţa de asigurarea se prelungeşte automat dacă asiguratul nu înaintează o cerere de încheiere înainte de expirare.
Modificări la RCA – Plata în rate lunare
În noua lege polita de asigurare poate fi achitată inclusiv în rate lunare. Potrivit legii, „contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului“.
În actul normativ se mai spune că „plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA; contractul RCA produce efecte şi în cazul în care rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între asigurat/contractant/utilizator şi asigurătorul RCA, dacă asigurătorul RCA nu şi-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA (…) contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate“. Legea prezintă şi trei situaţii în care poliţele de asigurare pot fi încheiate pe perioade mai mici de o lună. „a) pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alte state membre pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii, dovedită cu documente justificative;b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile;c) pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulaţie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile“, se arată în proiectul de act normativ.
Citeste mai mult pe Adevărul.ro