Mitropolia Moldovei şi Bucovinei încearcă să acapareze încă 5,5 hectare de teren, în judeţul Botoşani, pe care se află singura tabără destinată tinerilor şi sportivilor, construită în urmă cu 40 de ani. Valoarea terenului pe care încearcă să-l obţină acum Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este estimată la aproape un milion de euro.
La începutul anilor 2000, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a solicitat revendicarea terenurilor care la acel moment erau în patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului şi în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Botoşani, suprafaţa fiind de 16,5 hectare de teren. După câţiva ani de procese, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a câştigat în instanţă 11 hectare de teren, DJTS Botoşani rămânând cu 5,5 hectare, pe care erau construite cele două centre de agrement şi bazele sportive.
“Direcţia de Tineret şi apoi Direcţia de Tineret şi Sport a avut ani de zile un litigiu cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În 2001 a existat o solicitare a terenurilor pe care este amplasată tabăra Agafton. Ei au solicitat toată suprafaţa pe care sunt amplasate cele două centre de agrement plus încă vreo două-trei suprafeţe care deja sunt în patrimoniul lor pentru că au reuşit să le câştige în instanţă. Este vorba de suprafaţa din faţa taberei şi fosta livadă de meri. Ambele sunt în administrarea Mitropolie, prin Mănăstirea Agafton. Pentru celelalte 5,5 hecatere, instanţa a respins cererea Mitropoliei deoarece nu a plătit taxa de timbru”, ne-a spus Radu Humelnicu, directorul DJTS Botoşani.
De curând, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au avut o nouă tentativă de a pune mâna pe cele 5,5 hectare de teren rămase în Tabăra Codrii de Aramă Agafton. Un avocat care reprezenta Mitropolia a invitat conducerea DJTS Botoşani la o mediere.
“După aproape şase ani de linişte, după ce am obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, săptămâna trecută am fost invitaţi să participăm la o mediere, de către Mitropolie, prin intermediul unui avocat. Dânşii pretind că au documente cu care să dovedească faptul că respectivul teren a aparţinut mănăstirii Agafton. Instanţa va hotărî iar în cazul în care procesul va fi pierdut de noi, Ministerul Tineretului şi Sportului va decide dacă se vor acorda compensaţii băneşti sau se va renunţa la tabără”, a mai declarat directorul DJTS Botoşani.
Tun de aproape un milion de euro
La ora actuală, un metru pătrat de teren în localitatea Agafton se vinde cu sume cuprinse între 7 şi 20 de euro. Reprezentanţii DJTS Botoşani susţin că în zona unde este amplasată tabăra metrul pătrat de teren ar valora cel puţin 15 euro deoarece există toate utilităţile, începând de la energie electrică şi până la canalizare.
“Preţul unui metru pătrat în zona taberei Agafton pleacă de la 7 euro şi ajunge pe la 15-20 de euro. Asta am auzit că se solicită pentru terenurile scoase la vânzare. În tabără, există infrastructură făcută, apă, canalizare, energie electrică, începând de la spaţiile de cazare şi până la terenul de fotbal”, a precizat Radu Humelnicu.
La ora actuală, valoarea bunurilor existente în Tabăra Codrii de Aramă este estimată la 56 de miliarde de lei vechi, aproape 1,3 milioane de euro.