Doar o parte dintre actorii Teatrului Mihai Eminescu şi câţiva membri PNL au fost prezenţi la mitingul organizat de Ziua Mondială a Teatrului şi care avea ca scop tragerea unui semnal de alarmă cu privire la abandonarea proiectului de reabilitare a celei mai mari instituţii de cultură din municipiul Botoşani.
Actorii prezenţi nu au dorit ca acţiunea lor să fie confiscată politic şi au preferat să rămână pe trotuarul din zona Pietonalului Unirii, în timp ce membrii PNL au stat în Piaţa Revoluţiei.
La acţiune a fost prezent şi Traian Apetrei, directorul Teatrului Mihai Eminescu, care şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la condiţiile în care actorii îşi desfăşoară activitatea. Ba mai mult, el a făcut un apel către executivul primăriei să demareze procedurile pentru modernizarea teatrului încă de acum şi să nu mai aştepte până după alegeri.
„Aseară puţin a lipsit să nu întrerup reprezentaţia. Ne-au înconjurat acolo vreo trei baruri şi o sală de fitness care vin cu zgomotele specifice lor. În vreme ce un actor suferea pe scenă o dramă, se auzeau de peste uşa din preajmă bucuriile celor din baruri. Nu se poate aşa ceva. Suntem îngrijoraţi de timpul care trece. În spiritul mesajului adresat cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, aş vrea să înţelegem că toţi am ajuns la capătul răbdării. Trebuie să se facă ceva. Nu facem conotaţii politice dar totul se măsoară în ceva, să se vadă nişte efecte. Teatrul trebuie să fie, este o construcţie embematică. Teatrul a fost şi va fi în continuare o necesitate a comunităţii. Nu încape îndoială că teatrul se va încheia. Nu e timpul trecut. Ieşind de sub fel de fel de suspiciuni politice, trebuie să se depună documentele necesare iar în cele două luni câte mai sunt până la momentul alegerile să se facă ceva. Procedurile în România sunt lungi şi pierdem timp. Apoi, un alt primar, până se obişnuieşte cu ce trebuie să facă… se pierde timp”, a declarat Traian Apetrei care a adăugat:
„O generaţie de actori pierde momentul favorabil. Asta este dureros. Faptul că cineva se bâlbâie… Proiectul a venit târziu, trebuia o echipă de management foarte bună, purternică, foarte capabilă, care să facă treabă. O generaţie întreagă de actori îşi pierde momentul de vârf al carierei şi au toată îndreptăţirea să fie nemulţumită. Dacă se deteriorează în continuare, ne mutăm la Suceava, la Iaşi. Ceva nu e în regulă, pe seama contribuabilului botoşănean”.
Primăria municipiului Botoşani a accesat în urmă cu mai mulţi ani un proiect cu finanţare europeană, în valoare de 5 MILIOANE DE EURO, pentru reabilitarea clădirii Teatrului Mihai Eminescu. Primarul Ovidiu Portariuc împreună cu echipa sa de „specialişti” din primăria Botoşani a reuşit performanţa de a pierde finanţarea europeană. Lucrările nu au fost realizate până la termenul limită de 31 decembrie 2015 iar Primăria Municipiului Botoşani trebuie să returneze inclusiv banii încasaţi până acum. Ţinând cont că este o investiţie foarte mare, e greu de crezut că reabilitarea teatrului va putea fi realizată cu bani din bugetul local.